Volledig scherm
PREMIUM
Slipjacht met honden en ruiters vanuit manege de Drie Linden te Zeeland. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

‘Slipjacht tussen Zeeland en Schaijk is ‘n combi van paardensport en hondenspel’

ZEELAND/SCHAIJK - Ruim dertig jagers te paard, 25 speurende bloedhonden en één huntsman met ‘n vod gedrenkt in een met koeienpens aangelengd goedje. Ziehier, de ingrediënten voor een middagje slipjacht tussen Zeeland en Schaijk.

De port vloeit vroeg en vrij rijkelijk: de alcoholische aftrap in de ochtend van een middagje slipjacht in de bossen en over de landerijen tussen Zeeland en Schaijk. “Ik kan ook niet goed koffie lijden”, glimjuicht de 72-jarige Ton van Bussel en offreert de verslaggever van dienst ook meteen maar een glaasje. “Het is namelijk een vast ritueel dat we voorafgaand aan zo’n slipjacht in ere houden. Waarbij ik meteen wil opmerken dat we hier straks geen levende have opjagen, geen echte vos dus. Zo dadelijk gaat Jan Rijk, de huntsman, ons te paard vooraf en trekt met een vod, gedrenkt in een met koeienpens aangelengd goedje, een spoor dat de honden volgen. Zonder sliptrekker geen jacht.”