Volledig scherm
© Tom Berserik

SMS als muziek te hard staat: Uden wil overlast kroeg en festival aanpakken

UDEN - Cafébazen en organisatoren van festivals in Uden weten vanaf 2018 precies of ze binnen de toegestane geluidsnormen blijven. Als er te veel lawaai geproduceerd wordt, krijgen ze een sms'je zodat de geluidsknop bijgesteld kan worden. De gemeente Uden hoopt op deze manier de groeiende overlast tegen te gaan. 

De nieuwe maatregel is een uitwerking van het beleid dat begin dit jaar door de gemeente werd vastgesteld. In de praktijk ontstond vaak discussie over de vraag of er wel of niet te veel herrie werd gemaakt. Mede op verzoek van de horeca en festivalorganisatoren is nu geregeld dat zij inzicht krijgen in de geluidsmetingen die door Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) worden uitgevoerd. 

Volgens verantwoordelijk wethouder Gijs van Heeswijk biedt de nieuwe service de mogelijkheid om het aantal klachten te verminderen. ,,Bij overschrijding van de norm volgt een sms'je en dan hebben ze een half uur de tijd om in te grijpen", aldus Van Heeswijk. Gebeurt dat niet, dan volgt een waarschuwing, in het slechtste geval eindigend in een flinke boete. ,,Allerlei discussies zoals die in verleden gevoerd werden zijn daarmee voorbij", denkt hij. Ook voor de direct omwonenden is het volgens hem goed om te weten dat het geluid goed in de gaten gehouden wordt.