Volledig scherm
De Pas in Heesch. © Maarten van den Hurk / BD

Spanningen in raad Bernheze door debat over De Pas

HEESCH - De toekomstige ‘huiskamer van Heesch’ leidt ineens tot spanningen in de Bernhezer politiek. Tot grote ergernis van wethouder Rein van Moorselaar weigerden fracties dinsdagavond te adviseren over extra onderzoeksgeld. 

Hij was ‘zeer onaangenaam verrast’, noemde het handelen van de Bernhezer raadsfracties ‘erg bijzonder’ en hield de politici tot slot voor: ‘Zo ga je niet met elkaar om’. 

Als door een adder gebeten, zo reageerde SP-wethouder Rein van Moorselaar dinsdag op een nieuwe vertraging in de al lange weg naar een nieuwe multifunctionele accommodatie oftewel een gemeenschapshuis voor Heesch. In de raadscommissie voor maatschappelijke zaken weigerden de politieke partijen een voorstel te bespreken voor nog eens 55.000 euro voor externe advisering. 

Zonder dit extra onderzoek kan de planvorming in Heesch niet goed verder, betoogde de wethouder. Toen hij bekomen was van de eerste schrik vroeg hij de fracties om aankomende week (‘desnoods doen we het op zondagavond') nogmaals bijeen te komen. In de tussentijd zou Van Moorselaar dan zorgen voor aanvullende informatie waar de fracties om vroegen. 

Maandagavond  verder

Dit leidde uiteindelijk tot de afspraak om maandagavond verder te praten. Zo blijft de kans bestaan dat het kredietvoorstel voor 55 mille toch eind september in de gemeenteraad komt voor definitieve besluitvorming.

Bij hun weigering dinsdagavond verwezen de fracties naar een vertrouwelijk rapport over het huidige gemeenschapshuis De Pas. De commissieleden stelden dat ze dit rapport, het resultaat van een grondige doorlichting in 2018, pas deze week hadden kunnen inzien. Rico van Duijnhoven (VVD) betoogde als eerste dat het lastig is om over extra onderzoeksgeld te praten zonder dat je iets mag zeggen over kennis die je als politicus wél hebt uit een vertrouwelijk rapport. Zijn verzoek om een adempauze kreeg steun van alle fracties. Daarop ontstak Van Moorselaar in woede.

‘Ik wil vooruit kijken'

Volledig scherm
Rein van Moorselaar © Bernheze

Volgens de wethouder is het bewuste rapport niet nieuw. Bovendien is het geen nieuws dat het niet goed gaat met De Pas. Dat is ook één van de redenen dat het bestuur van het gemeenschapshuis vernieuwing zoekt, en wil samengaan met creatief centrum De Eijnderic. Van Moorselaar wil deze zoektocht steunen met de 55.000 euro: ,,Ik wil dat we vooruit kijken met zijn allen, en niet achterom.’’ Hij vroeg de fracties enkel naar het onderzoekskrediet te kijken en niet naar het in het vertrouwelijke rapport geschetste beeld van het verleden.
Ezra Leeger (CDA) wilde zo snel niet door de bocht gaan. Er is al voor 197.000 euro geadviseerd over het toekomstige dorphuis, merkte ze op: ,,En als we daar nu weer 55.000 euro gemeenschapsgeld in steken, wil ik eerst weten in welke put ik dat geld gooi. Kwaliteit van besluitvorming gaat boven snelheid, ik laat me niet onder druk zetten.’’

Noodzaak

Zo werden er stevige woorden gewisseld binnen de coalitie, met naast SP en CDA ook de partij Lokaal. Zalvende woorden kwamen er van twee insprekers. Kris Roemers, directeur van De Eijnderic en projectleider van De Nieuwe Instelling zoals het toekomstige gemeenschapshuis voorlopig heet, wees op de noodzaak van het externe onderzoek: ,,Dat hebben we echt nodig voor een goede en onafhankelijke onderbouwing van onze plannen om tot een duurzaam en toekomstbestendige instelling te komen.’’

Chris Ploegmakers, oud-voorzitter van voetbalclub HVCH, schetste hoe hij in de voorbije maanden als onafhankelijk gespreksleider de neuzen van De Pas, Eijnderic, bibliotheek en KBO langzaam dezelfde kant op had zien gaan. En tot de politici: ,,Ook hier moet de knop om, om er echt iets moois van te maken.’’