Volledig scherm
Han Jansen © Ton Lotterman

Stadsdichter kan nergens in Oss gedicht kwijt

OSS - Han Jansen, de Osse stadsdichter uit Berghem, is op zoek naar een nieuw podium. Voorheen, van 2013 tot 2016, had de stadsdichter een wekelijkse plek in huis aan huis blad Regio Oss om vol te dichten. Daarna, verhuisden de gedichten naar De Sleutel. Maar met het ter ziele gaan van dat blad, de laatste editie verscheen op 25 september, is de dichter zijn podium kwijt.

,,Het was een plek om eens kritisch te kijken naar wat er om ons heen gebeurt. Ik heb het een half jaar mogen doen, zolang ben ik stadsdichter, en de reacties op het wekelijkse gedicht waren altijd enthousiast.’’

Formele rol

Nu is hij samen met het bestuur van Poëzie Podium Oss, dat de stadsdichter levert, naarstig op zoek naar een nieuwe plek. ,,Veel mensen lezen een huis- aan huisblad van voorkant tot achterkant, dus ook mijn gedicht. De enige plek die ik nu kan verzinnen waar de stadsdichter een podium heeft, is onze Facebookpagina. Ik maak me geen illusies, daar kijken natuurlijk alleen mensen die al iets met poëzie hebben, en met Oss.’’ Als het aan Jansen ligt krijgt de stadsdichter een formele rol in Oss. ,,Dat hebben we, als Poëzie Podium Oss, al vaker aangekaart bij de gemeente. Dat wordt altijd geweigerd, om onduidelijke redenen. Binnenkort hebben we weer een afspraak, met wethouder Frank den Brok. Ik weet niet of hij van poëzie houdt.”