Volledig scherm
De wethouders Frank den Brok, Roy Geers en Rien Wijdeven tijdens een eerdere persconferentie over Heesch West. © Maarten van den Hurk / BD

Stevige kritiek in mer-rapport: vertraging Heesch West ligt op loer

BERNHEZE/DEN BOSCH/OSS - Goed nieuws voor de ruim duizend tegenstanders van bedrijventerrein Heesch West. De commissie voor de milieueffectrapportage (mer) heeft de deelnemende gemeenten Bernheze, Oss en Den Bosch een flinke tik op de vingers gegeven. Het oordeel kan haast niets anders betekenen dan dat het zwaar bekritiseerde project flinke vertraging oploopt.

Volgens de commissie maakt het rapport niet duidelijk of er alternatieve indelingen van het bedrijventerrein mogelijk zijn met minder milieueffecten. Ook voor de windturbines die de gemeenten op Heesch West willen plaatsen, zijn de locatiekeuze en de onderzochte varianten nog onvoldoende onderbouwd. De gemeenten hebben al gezegd dat ze het advies van de commissie overnemen.

Stikstof

De drie gemeenten willen bedrijventerrein Heesch West realiseren met ruimte voor grootschalige logistiek, andere bedrijven en duurzame energie (windturbines en zonnepanelen). Voordat de gemeenteraden besluiten over het bedrijventerrein en de windturbines zijn de effecten onderzocht in een milieueffectrapport. Dat rapport is nu beoordeeld door een commissie die behoorlijke kritiek heeft op de drie gemeenten.

Zo zegt de commissie ook dat de effecten op natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof  onvoldoende zijn onderzocht. Dit hangt samen met de recente uitspraak van de Raad van State waardoor geen gebruik gemaakt kan worden van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Ruim 1300 bezwaren

Tegen Heesch West zijn in totaal ruim 1300 bezwaren  Heesch, Vinkel, Geffen en Nuland ingediend, zo bleek in augustus. Daarbij zitten ruim 1200 ingeleverde reacties van de actiegroep Eerlijk over Heesch West die een voorgedrukte flyer hebben gemaakt. De bezwaren richten zich vooral op de komst van drie windmolens van 230 meter hoog, de mogelijkheid om zware industrie op Heesch-West te vestigen, de hoogte van de nieuwbouw en de verkeersafwikkeling van het gebied.