Volledig scherm
Den Bongerd in Oss. © Ruud Rogier Fotobureau

Stoelendans voor speciaal onderwijs in Oss: Sonnewijser verhuist naar Bongerd

OSS - Den Bongerd sluit komende zomer de deuren, maar het onderwijs in het schoolgebouw aan de Staringstraat gaat gewoon door. SVO Sonnewijser, dat nu al verschillende ruimtes in het pand huurt, trekt er tijdelijk naartoe. 

De bijna 150 leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs staat komende zomer een heuse stoelendans te wachten. De jongeren die nu de unit ‘arbeid/stage’ volgen in een gebouw aan de Palestrinastraat verhuizen allemaal naar de Gerrit van der Veenstraat. Op die locatie krijgen leerlingen van de unit ‘vervolgonderwijs’ nu nog les. Zij verhuizen op hun beurt juist allemaal richting Den Bongerd. 

Dat lijkt misschien een nodeloos ingewikkelde verhuizing, maar volgens de gemeente is het betrekkelijk eenvoudig om de locatie aan de Gerrit van der Veenstraat om te bouwen voor praktijkonderwijs. Het vertimmeren van Den Bongerd zou veel ingewikkelder zijn. Desalniettemin is op beide locaties deze zomer een kleine verbouwing nodig. Door de verhuisoperatie komt het pand aan de Palestrinastraat leeg te staan. De gemeente Oss gaat later op zoek naar een nieuwe bestemming. 

Enorme groei

SVO Sonnewijser is de afgelopen jaren flink gegroeid. Met een maximum van 14 leerlingen per klas heeft de school relatief veel ruimte nodig. Tot nu toe werd die groei opgevangen met de plaatsing van noodunits. Met het betrekken van Den Bongerd hoopt Sonnewijser voor langere tijd uit de problemen te zijn. De gemeente Oss betaalt 462.000 euro voor de verhuizing. 

Onderwijswethouder Kees van Geffen benadrukt dat de groei van Sonnewijser niets te maken heeft met het sluiten van Den Bongerd. ,,Het gaat hier om leerlingen die een indicatie hebben voor speciaal onderwijs. Voor de leerlingen van Den Bongerd geldt en gold dat niet. Daar krijgen jongeren regulier onderwijs met extra aandacht. Zij kunnen volgend schooljaar allemaal terecht in de koersklassen van Het Hooghuis. Daar is die extra aandacht er ook.”