Volledig scherm
PREMIUM
Ossenaren luister in oktober 1944 in de Kruisstraat naar Radio Oranje om thuis stroom uit te sparen. © Leo van den Bergh / Stadsarchief oss

Stofzuigen en strijken verboden na de bevrijding van Oss

Stille getuigenOSS - In de rubriek Stille getuigen koppelt historicus John van Zuijlen actuele zaken aan nieuws van vroeger. Vandaag: de periode na de bevrijding.

Na de turbulente bevrijding van Oss tussen 19 september en de gewelddadige afsluiting op 25 september 1944, duurde het nog wel even voor het stadje weer in normale doen was.  

Het was feest natuurlijk maar het leven van alle dag in de eerste maanden na de bevrijding was benauwd, weinig ontspannen en nog allerminst vrij. Er golden veel verboden en beperkingen, er was aan van alles tekort en op veel momenten was er geen water, gas en elektriciteit. 

  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.