Volledig scherm
PREMIUM
De Tesla van de Udenaar (r) en de auto van het slachtoffer botsten vol op elkaar bij Reek. © Marco van den Broek

Teslarijder dacht dat automatische piloot aanstond en veroorzaakte fataal ongeval

REEK/UDEN - De 64-jarige Udenaar die op 30 januari op de verkeerde weghelft van de Provincialeweg Zuid bij Reek frontaal op een tegenligger botste, was in de veronderstelling dat de autopilot op dat moment zijn Tesla bestuurde. Dat vertelde hij dinsdagmorgen in de rechtbank in Den Bosch. De bestuurder van de andere auto, de 73-jarige oud-Maaslandcollege-docent Harry Hoeben uit Oss, overleed aan de gevolgen van de botsing.

 ,,Ik reed tussen twee rotondes op de Provinciale Weg Zuid", zei de Tesla-bestuurder. Hij dacht dat hij de automatische piloot activeerde, nét nadat hij de eerste rotonde afreed. Daarvoor moest hij een hendeltje bij zijn stuur twee keer naar zich toetrekken om de auto zelfstandig te laten sturen en rijden. ,,Ik ben daarna afgeleid", gaf de Udenaar toe. Hij keek naar een schermpje op het dashboard. ,,Op het moment dat ik opkeek, zag ineens die auto voor me.”

Uit een verkeersongevallenanalyse en gegevens van Tesla bleek dat de automatische piloot op het moment van het ongeval niét aanstond. De cruisecontrol van de wagen was wel ingeschakeld: die gaat aan door één keer te trekken aan hetzelfde hendeltje. De autopilot zou volgens de politie ook uitgeschakeld kunnen zijn, door dit hendeltje omhoog te duwen.