Volledig scherm
Thierry Baudet (Forum voor Democratie) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. ANP LEX VAN LIESHOUT © ANP

Thierry Baudet in politiek café Zout, spraakmakende of schandelijke hoofdgast?

POLLOSS - BD-columnist Jaap van der Doelen was duidelijk in de zaterdagkrant. Politiek café Zout had Thierry Baudet, politiek leider van Forum voor Democratie, geen podium mogen bieden. Zondagmiddag komt de politicus naar Oss toe. Het BD is benieuwd wat u ervan vindt. Zelf liet Baudet imiddels ook van zich horen naar aanleiding van de column.

Poll

Het is goed dat Zout Thierry Baudet heeft uitgenodigd

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
4916 stemmen

Hieronder integraal de column van Jaap van der Doelen:

Zout

'Maar Theo Hiddema is geen domme man, die zou zich toch niet met zo iemand inlaten?", antwoordde een vriend van me. Ik vertelde hem even daarvoor waarom ik het bizar vond dat Thierry Baudet voor Zout is uitgenodigd. Een schoolvoorbeeld van hoe normalisering werkt: verbind een gerespecteerd iets of iemand aan wat volkomen van de pot gerukt gezwam, en ineens kan het toch niet zó idioot meer zijn?

Maar ondertussen gaat het hier wel over iemand die met regelmaat nazistische termen als 'avondland' en 'omvolking' gebruikt. Iemand die graag zinspeelt op het 'Plan van Kalergi', een samenzweringstheorie over de zogenaamd geplande uitroeiing van blank Europa. Of die afbeeldingen van zichzelf met 'Pepe the Frog' verspreidt, de mascotte van de Amerikaanse 'Alt-Right' beweging. Een stroming die zich afvraagt wat het nut van zwarte mensen is.

Zelf is Baudet veel te slim om met een kale kop in een bomberjack te staan schreeuwen. Liever geeft hij precies datzelfde gedachtengoed een fonkelnieuw, scherp gesneden maatpak. Zonder letterlijk de onzin van zijn gelijkgestemden te herhalen, natuurlijk. Zijn trouwe volgers op internet kunnen echter prima tussen de regels doorlezen, en helpen die ideeën steeds normaler te maken.

Morgen werkt Zout daar schrikbarend naïef aan mee. Özcan Akyol schreef eergisteren in deze krant nog dat Baudet serieus genomen moet worden. Dat klopt, maar dan vooral als gevaar. Iemand die zo ver van democratische basisprincipes staat, verdient geen plek in discussies erover. Door Thierry's waanzinnige flauwekul op gelijke voet te stellen met andere politieke stromingen, laat Zout zich vooral zand in de ogen strooien.

Thierry Baudet reageerde zaterdagochtend ook via Twitter. Hij noemt het 'lelijke, malicieuze laster' wat Van der Doelen in zijn column opschreef.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement