Volledig scherm
De binnenspeelhal van Hemelrijk in Volkel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Trekpleisters in de regio spreken van goede zomervakantie, Golfbad Oss een van de winnaars

OSS/UDEN/VEGHEL - Attracties in de regio hebben baat gehad bij de warme zomervakantie, met daaronder een periode van extreme hitte. Een rondgang leert dat trekpleisters tevreden op de zes zomervakantieweken terugkijken. Het Golfbad is een van de grote winnaars. 

Met nog een halve week te gaan voordat de schoolvakantie in deze regio op haar einde loopt, maken organisaties  de balans op. De indoorattracties deden goede zaken, zeker in die extreem hete juliweek. Directeur Peter Jongsma van het Golfbad spreekt bijvoorbeeld van een zeer goed verlopen zomervakantieweken. ,,Het is iedere dag behoorlijk druk, we sluiten de vakantie goed af dit jaar.” Vorig jaar, toen de zomer ook lang en warm was, liep het Golfbad juist wat minder. ,,Toen waren alleen de laatste weken van de vakantie druk. De eerste vier weken waren dramatisch slecht.” 

Vorig jaar verwelkomde het Golfbad in de zes vakantieweken 23.600 bezoekers, dit jaar zit het aantal boven de 30.000. Jongsma: ,,Het lijkt erop dat de mensen de zon wel een beetje beu zijn en weer vaker kiezen voor een binnenbad als het onze. Dan hoeven ze zich niet in te smeren of bang te zijn voor slechte waterkwaliteit door bijvoorbeeld blauwalg. En als het buiten veertig graden is, dan is het Golfbad lekker koel natuurlijk.” 

Kriekeput

Eigenaar Bram van der Zanden van horecagelegenheid en openluchtzwembad De Kriekeput in Herpen zul je ook niet horen klagen over de zomervakantie, integendeel. ,,We draaien een goed seizoen, hebben baat bij het mooie weer, soms zat het zwembad echt bomvol.” Het verschilt wel per dag, zegt hij. ,,Maar is het zwembad (dat met slecht weer overkapt kan worden, red.) een keer wat rustiger dan zit de eeterij wel weer vol. Zo is het altijd wel druk.” Vorig jaar liep het zwembad nog beter, zegt Van der Zanden. ,,Toen begon het warme weer al eerder, in mei. En hield het langer aan.”   

Bioscopen waren ook ware toevluchtsoorden ten tijde van de extreme hitte, zo merkte Industry aan de Noordkade in Veghel. Bedrijfsleidster Iris van de Beeten: ,,Het was heel druk. Ik denk dat mensen door de warmte graag verkoeling zoeken. En die verkoeling hebben wij zeker te bieden met airconditioning in onze zalen.” Was het drukker dan vorig jaar zomer, toen het ook snikheet was? ,,Dat weet ik niet precies, ik heb daar zo geen exacte aantallen van. Maar het was toen in ieder geval zeker niet rustiger.” 

Bij speelparadijs en eeterij Hullie in het buitengebied van Uden zijn de medewerkers ook content. ,,Toen het echt heel heet was, was ik blij met onze waterspeeltuin buiten. Daar kwamen echt veel mensen op af. Binnen en in de buitenspeeltuin was het toen wat minder druk, daar was het te heet voor”, zegt eigenaar Henk van den Broek. De rest van de vakantie is goed verlopen: Hullie noteerde mooie bezoekersaantallen. ,,We kijken daar tevreden op terug. Het voordeel is dat mensen zowel binnen als buiten bij ons vooruit kunnen. In die zin zijn we weersonafhankelijk.” Deze vakantie was beter dan die van vorig jaar, aldus Van den Broek. ,,We hebben bewezen dat we een leuk dagje uit zijn. Zowel voor kinderen als voor volwassenen, ook met eten erbij.”

Krona

Ook bij museum Krona in Uden, voorheen het Museum voor Religieuze Kunst, hebben ze een goede zomervakantie achter de rug. ,,Het was duidelijk stukken drukker dan vorig jaar”, zegt medewerker Carlo van As. Maar of dat komt door het mooie weer, of dat het museum een goede airconditioning heeft, durft hij niet te zeggen. ,,Waarschijnlijker is dat we geprofiteerd hebben van onze reclamespotjes op nationale televisie. We hebben een grote campagne gevoerd om het vernieuwde museum te promoten.”

Hoe de zomervakantieweken zijn verlopen voor BillyBird Park Hemelrijk in Volkel? ,,Die leveren een gemengd beeld op”, reageert eigenaar Ton Derks. ,,Natuurlijk zijn wij blij met goede temperaturen maar veertig graden hoeft niet zo nodig. Als het dertig graden is komen er meer mensen naar ons strandbad dan als het veertig graden is. Ook voor de medewerkers is het bij extreem hoge temperaturen moeilijker werken.” Vorig jaar zomer had Hemelrijk meer bezoekers aan het strandbad dan dit jaar, dit jaar had het park juist meer bezoekers aan het attractiegedeelte en de speeltuin dan vorige zomer. ,,We hebben al met al weer een goed seizoen achter de rug, zijn best tevreden”, aldus Derks. ,,Dit is veel beter voor ons dan een natte zomer.”