‘Trotse maakstad’ Oss moet in komende jaren nog veel meer ondernemers aantrekken
OSS - Oss moet van de daken gaan schreeuwen dat het in de gemeente goed en duurzaam werken is. Zeker voor de makers uit bijvoorbeeld de pharma, agrifood en machinebouw. Met die stip op de horizon wil Oss de komende vijf jaar meer banen en ondernemers trekken.
Delen per e-mail
Die plannen staan allemaal in de zogeheten economische strategienota. Zeven jaar na de vorige editie zet Oss nu opnieuw uiteen welke kant het op wil met de lokale economie, met welke sectoren het het meest te koop wil lopen en waar de verbeterpunten zitten.
Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wat Oss ‘Life Sciences en Health’ noemt, oftewel de farmaceutische industrie. Ook agrifood, logistiek, metaal- en machinebouw en bouw- en installatietechniek wil de gemeente extra in het zonnetje zetten.
Meer aandacht voor ZZP en MKB
Die keuzes kan de politiek op hoofdlijnen volgen, bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Al mag er wat de partijen betreft nog wel wat meer aandacht zijn voor de bouw en voor de vrijetijdssector. Denk daarbij aan horeca en evenementen. Ook moet het college zich niet blindstaren op het handjevol grote bedrijven in Oss. Juist de ZZP’ers en MKB’ers moeten gesteund worden. Eventueel met eigen thema-avonden waarbij de kleine ondernemers centraal staan.
Voor een toekomstbestendige economie is een betere aansluiting vanuit het onderwijs volgens de meeste partijen noodzakelijk. Op een eigen HBO-opleiding in de stad hoeven de partijen echter niet meer te hopen. Dat is volgens wethouder Frank den Brok trekken aan een dood paard. Veel beter kunnen bedrijven zich richten op speciale projecten met groepjes studenten uit Den Bosch, Eindhoven of Nijmegen, zoals die nu al worden gedraaid bij het Pivot Park, de talentencampus of met religieus erfgoed. ,,Voor hen is Oss een speeltuin", zegt de bestuurder. ,,Den Bosch is bijvoorbeeld een stad van de dienstverlening. In Oss vind je de bedrijven die echt wat maken.”
43.000 banen
In het stuk staat verder dat Oss op dit moment zo'n 43.000 banen telt. Dat aantal neemt sinds de vorige economische crisis geleidelijk toe. Inmiddels zijn er meer mensen aan het werk dan vóór 2008. Om die lijn ook na de coronacrisis door te trekken, wil de gemeente bestaande ondernemers meer gaan ondersteunen, ze helpen om duurzaam te groeien en aansprekende nieuwe bedrijven naar Oss lokken.
Oss schrijft dat het een ‘ijzersterke’ combinatie heeft van innovatie en duurzaamheid. Iets dat veel meer mag worden uitgedragen om de gemeente het profiel en het imago te geven dat het verdient. De komende jaren wordt de ‘trotste maakstad’ daarom uitgebreid in de etalage gezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Blijdschap over heropening middelbare scholen: ‘En nu blijven ze hopelijk open’
HEESCH - Eindelijk, de middelbare scholen gaan komende week weer open. Zijn ze er klaar voor op Het Hooghuis in Heesch? -
PREMIUM
Burgemeesters Uden en Landerd blij: ‘Herindeling kan nu gewoon doorgaan’
UDEN/LANDERD - Blij en stiekem behoorlijk opgelucht zagen burgemeesters Henk Hellegers (Uden) en Marnix Bakermans (Landerd) rond 18.00 uur het aangepaste amendement voorbij komen. ,,Een hele vooruitgang vergeleken met hoe de Tweede Kamer er twaalf dagen geleden tegenaan keek", zegt Hellegers. Zijn conclusie: ,,De herindeling kan nu gewoon doorgaan.” -
PREMIUM
Heesch West mikt ook op medische bedrijven
HEESCH - Ook voor bedrijvigheid rond geneesmiddelen en gezondheidsproducten zet Heesch West de deur nu wijd open. Met de toevoeging van ‘Life Sciences’ aan het profiel knipoogt het toekomstige bedrijventerrein nadrukkelijk naar Oss. -
Beroving op de Ussenstraat in Oss, politie zoekt getuigen
OSS - Op de Ussenstraat in Oss heeft donderdagavond een beroving plaatsgevonden. Het voorval gebeurde omstreeks 20.50 uur. De dader zat op de fiets en kwam naast het slachtoffer rijden. Het slachtoffer werd vervolgens gedwongen te stoppen en bedreigd met een mes. -
PREMIUM
Ambitieus plan Peel Natuurdorpen: eerste tiny house staat, maar nog 9.999 huisjes te gaan
ZEELAND - Met het plaatsen van het eerste tiny house, midden in een stukje bos, werd het ambitieuze project Peel Natuurdorpen dinsdag tastbaar. Het demo-huisje is er vooral om boeren enthousiast te krijgen. Het project staat of valt namelijk met hún medewerking.
-
PREMIUM
Hoe arbeidersstad Oss in tien jaar tijd een echte woonstad werd
OSS - Denkend aan Oss zien velen nog altijd lange worsten traag door oneindige fabriekshallen gaan. Maar dat beeld van Oss als industriestad is hoe langer hoe schever, bewijst een vuistdik nieuw rapport van de Rabobank. Belangrijkste conclusie: in de jaren na de crisis is Oss steeds meer een woonstad geworden. -
PREMIUM
Gerard Barten (89) overleden: ‘unne mooie mens’ die veel heeft betekend voor Heeswijk-Dinther
HEESWIJK-DINTHER - Er zullen maar weinig mensen zijn die een rijker en actiever leven hebben gehad dan ‘mister’ Gerard Barten (1931-2021). ‘Unne mooie mens’ die ontzettend veel heeft betekend voor de gemeenschap van Heeswijk-Dinther. De oud-wethouder, de laatste van de zelfstandige gemeente Heeswijk-Dinther, en oud-hoofd der school overleed donderdagnacht op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus. -
Oude meubelfabriek Van Gelder in Megen omgetoverd tot industriële beeldstudio
MEGEN - De voormalige meubelfabriek van Van Gelder in Megen krijgt nieuw leven. In een van de hallen vestigt zich een dezer dagen het bedrijf Osees. Een marketingbureau dat bedrijven helpt zich beter te ‘verkopen‘.