Volledig scherm
Vogelbescherming lanceerde een app waarmee spotters gemakkelijk soorten en aantallen vogels door konden geven. © ANP

Tuinvogels strijken liever niet in Boekel neer, zo blijkt na telling

BOEKEL - Hebben de vogeltjes in Boekel het niet naar hun zin? Wie de uitslag van de Nationale Tuinvogeltelling bestudeert, zou dat allicht vermoeden. De 71 tellers die in Boekel meededen, registreerden elk zegge en schrijven 12 vogeltjes in hun achtertuin. Beduidend minder dan elders.

Afgelopen weekeinde vond de jaarlijks vogeltelling plaats, een initiatief van de Vogelbescherming. Op de website is haarfijn te zien welke vogels in welke gemeente zijn geteld en hoeveel. In heel Nederland zaten 77.000 tuurders (in de regio Oss, Uden, Veghel zo’n 800) een half uur paraat om het aantal te noteren. Ze telden samen zo’n 1,3 miljoen tuinvogels, een moyenne van 16,4 per persoon.

Volledig scherm
De uitslag van de gemeente Oss in beeld. © Vogelbescherming

Hier scoort de gemeente Meierijstad het hoogst met 18,7 vogel per achtertuin, successievelijk gevolgd door Oss (18,4), Bernheze (18,3), Landerd (17,4) en Uden (14,9).

De huismus voert de landelijke top-tien aan, gevolgd door koolmees, vink, merel, pimpelmees, kauw, Turkse tortel, houtdief, roodborst en ekster.

Volledig scherm
De waarnemingen in de gemeente Boekel. © Vogelbescherming

In deze contreien is het beeld in de top niet gek veel anders. Opmerkelijk is dat in Landerd de spreeuw op nummer twee staat (104 stuks zijn er gespot) en het ook in Oss goed doet (212 stuks). In Boekel en Meierijstad duikt de zwarte kraai relatief veel op, namelijk 41 en 213 exemplaren. In Bernheze veroverde de groenling net een plek in de top tien. Zo'n 75 vliegen er rond.