Morgan C. Jones in The Fox.
Volledig scherm
Morgan C. Jones in The Fox. © Klaas van Eijkeren

Tweede speelfilm van Brabantse regisseur in première: 'Nederland is een geweldig land om films te maken'

MAREN-KESSEL - Iedereen droomt er stiekem van om een echte speelfilm te maken, maar het doen is een tweede. Het filmwereldje is onvoorspelbaar en het maken van een film is peperduur en arbeidsintensief. Met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen lukte het de Brabantse freelance filmregisseur Klaas van Eijkeren (42) om al twee avondvullende speelfilms van de grond te krijgen.

Afgelopen maandag ging zijn tweede film The Fox in première in Amsterdam. Een politieke thriller waarvoor Van Eijkeren internationaal gerenommeerde acteurs als Morgan C. Jones (Vikings) en Maarten Dannenberg (Good People) heeft gestrikt.

Met een voor de filmwereld bescheiden budget wist hij drie jaar geleden zijn debuutfilm Patria af te ronden. Een film over een Nederlands-Indische jongen die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog vocht. Met The Fox draait Van Eijkeren zijn eerste Engelstalige film, en hoopt hij een nog breder internationaal publiek te bereiken.

Crowdfunding

Van Eijkeren, opgegroeid in Den Bosch en nu wonend in Maren-Kessel, bekostigt zijn films via crowdfunding en sponsoring. Via het Nederlands Filmfonds krijgt hij vooralsnog geen financiering voor zijn filmprojecten. ,,Het Filmfonds stelt eisen waar wij nog niet aan voldoen. Zo moet je voor verschillende filmklussen professionals inhuren. Zij willen de markt beschermen en dat is begrijpelijk. Maar jonge filmmakers komen er ook steeds meer achter dat je via social media en crowdfunding ook redelijk goedkoop een film kunt realiseren.” 

Een groot deel van The Fox is gedraaid in Nederland, onder meer in Rosmalen en Den Bosch waar de kantoren in het Paleiskwartier een fraai decor vormden voor de politieke thriller. ,,Nederland is een geweldig land om films te maken. We zijn hier nog niet zo aan vakbonden en regels gebonden als bijvoorbeeld Engeland of Amerika. In Nederland is film nog altijd sexy. Gemeentes werken bijvoorbeeld graag mee aan zo’n filmproject.”

The Fox is niet alleen een ouderwets spannende thriller maar ook een actueel politiek statement voor Van Eijkeren. ,,Het is verbazingwekkend om te zien hoe makkelijk we onze privacy te grabbel gooien. We vinden het doodnormaal dat ons internet op persoonlijke gegevens gescand wordt en dat er overal camera’s hangen. Het wordt tijd voor discussie. Mijn film kaart deze heimelijke en geleidelijke privacy-schending maar weer eens aan.”

The Fox is deze week in première gegaan, waarna er vertoningen zijn in heel het land, onder meer op zaterdag 23 september (20.15 uur) in Perron-3 in Rosmalen, en vrijdag 29 september (19.00 uur) in de Cinecitta Tilburg.