Volledig scherm
© Stock

Uden investeert 16 miljoen in 'vitale gemeente'

UDEN - Geen lastenverhoging maar juist een verbetering van de koopkracht voor Udenaren en 16 miljoen aan investeringen in nieuwe projecten in de gemeente. Dat zijn de belangrijkste elementen uit de gunstige begroting voor 2018 die verantwoordelijk wethouder René Peerenboom dinsdag presenteerde. In november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting. 

Met dank aan eerdere bezuinigingen en meer geld uit Den Haag zit Uden ruim bij kas. Er wordt voor 16 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe projecten en dan blijft er nog structureel zeven ton over die dit college van B en W ongemoeid laat voor het volgende college dat na de verkiezingen in 2018 aantreedt. ,,Het is goed om nog wat in reserve te hebben", aldus Peerenboom. 

Van de 16 miljoen gaat de grootste hap op aan de herinvoering van de starterslening, een grote wens van een meerderheid in de Udense gemeenteraad. Verder steekt Uden onder andere geld in een onderzoek naar een fraaier Mondriaanplein, uitvoering van het nieuwe armoedebeleid, de herinrichting van het Park Moleneind, renovatie van kleedlokalen van VV Volkel en aanpak van de te kleine rotonde bij hotel Van der Valk. 

De gemeentelijke lasten voor de inwoners gaan in 2018 niet omhoog. Volgens Peerenboom wordt de koopkracht zelfs zo'n drie procent groter, onder andere door een verlaging van de afvalstoffenheffing. Op donderdag 26 oktober kunnen burgers tijdens een inspraakavond hun mening geven over de begroting 2018, de gemeenteraad bespreekt het in de vergadering van donderdag 9 november.