Volledig scherm
© kanvag/Thinkstock

Uden schrapt geplande korting van 52 mille op cultuursector

UDEN - Het doel is grotendeels gehaald, de noodzaak om te bezuinigen is niet meer zo groot en dus zet Uden een streep door een eerder geplande korting van 52.000 euro voor de cultuursector. Burgemeester en wethouders hebben dat deze week besloten. 

In 2015 hing de culturele vlag er nog heel anders bij. Bovenop eerdere bezuinigingen die in 2013 waren ingezet, besloot het college van B en W om nog eens 150.000 euro structureel te bezuinigen op kunst en cultuur in Uden. ,,Dat was in de tijd van minder, minder en dus kon de culturele sector niet achterblijven", licht wethouder Matthie van Merwerode toe. Van die bezuiniging zou 50.000 dit jaar en nog eens 100.000 in 2018 gerealiseerd moeten zijn. 

Volgens Van Merwerode is dat een heel eind gelukt. ,,Vooral door het wegvallen van MiK en de komst van Kunst & Co die hetzelfde werk voor veel minder geld doet, hebben we zoals verwacht veel geld bespaard", zegt de wethouder. Financieel-economisch gaat het Uden inmiddels ook een stuk beter dus is het volgens Van Merwerode niet nodig om kunst en cultuur verder te korten. Van de geplande bezuiniging is 98.000 euro gehaald, het verschil van 52.000 euro wordt opgenomen in de wijzigingen rondom de begroting 2017.