Volledig scherm
De drie trotse partijen bij een van de veertien elektrische BMW's die in Uden en omstreken gaan rijden. Vlnr Matthie van Merwerode, Jan van Vucht (Area), Maarten Gielen (IBN), Jeroen Smarius, burgemeester Henk Hellegers, gedeputeerde Anne-Marie Spierings. © Hans van Alebeek

Uden stapt in de elektrische deelauto

UDEN - Binnen afzienbare tijd kan elke Udenaar in een elektrische auto rijden als hij die voor een ritje nodig heeft. Voorlopig is dat genoegen alleen weggelegd voor ambtenaren en bestuurders van de gemeente Uden en werknemers van IBN en woningcorporatie Uden. Maandag trapten zij het project 'Uden duurzaam op weg' officieel af. 

Maar liefst veertien elektrische BMW's stonden maandag voor het gemeentehuis. In deze wit-rode bolides, nieuwprijs zo'n 40.000 euro, moeten vanaf nu zo veel mogelijk zakelijke ritjes van de drie partijen gemaakt worden. Het streven is om zo snel mogelijk de deelauto ook beschikbaar te stellen voor de overige Udenaren. Die kunnen de BMW na 17.30 uur dan huren. Ze betalen een instaptarief van 7,50 euro en daarbovenop 33 cent per kilometer.  

Wethouder Matthie van Merwerode zei trots te zijn op deze belangrijke stap op weg naar een duurzamer Uden. ,,Het is een feest", zei hij. ,,Deze dag geeft me energie." Gedeputeerde Anne-Marie Spierings sprak haar waardering uit voor het initiatief in Uden, voor zo ver bekend de eerste gemeente in Brabant die hiermee start. 

Voordat Udenaren echt een elektrische auto kunnen huren, wordt er eerst een tijdje proef gedraaid. Zo gaan leden van de bewonersraad van Area de auto gebruiken om de voor- en nadelen te ondervinden, ook via de gemeente Uden is er zo'n clubje dat de deelauto gaat testen. 

Volledig scherm
Het elektrisch wagenpark bij elkaar voor het gemeentehuis van Uden. De BMW's kosten zo'n 40.000 euro per stuk. © Hans van Alebeek