Volledig scherm
© Thinkstock

Uden weer op koers met huisvesten van statushouders

UDEN - De achterstanden zijn ingelopen, het toezicht van de provincie is opgeheven. Uden ligt weer op koers wat betreft de opgelegde huisvesting van statushouders binnen de gemeente. Tot opluchting van verantwoordelijk wethouder Gerrit Overmans.    

In maart dit jaar werd Uden door de provincie op de vingers getikt omdat het flink achterliep bij de huisvesting van statushouders, oftewel vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Uden had op dat moment een achterstand van 20 personen. De gemeente meldt nu dat het probleem is opgelost, met dank ook aan woningcorporatie Area die een belangrijk deel van de huisvesting voor haar rekening neemt.  ,,De provincie stopt haar toezicht en we mochten zelfs een compliment ontvangen. Dus ik ben trots", aldus wethouder Overmans. 

In de eerste helft van dit jaar moest Uden 32 statushouders huisvesten, plus nog eens 27 uit het jaar daarvoor. Van die groep hadden 52 mensen op 1 juli dit jaar een woning. Voor de tweede helft van 2017 was de taakstelling om 24 statushouders onderdak te bieden. Voor 13 personen is dat gelukt, voor 11 statushouders moet komende drie maanden een oplossing gevonden worden maar dat gaat volgens de gemeente Uden wel lukken omdat er binnenkort enkele gezinnen worden herenigd. 

Voor volgend jaar gaat Uden uit van veel minder statushouders omdat de stroom vluchtelingen fors gedaald is.