Wethouder Joop van Orsouw onthult eerste Laadzuil met AED kast. Rechts ontwikkelaar Luciën van Herpen.
Volledig scherm
Wethouder Joop van Orsouw onthult eerste Laadzuil met AED kast. Rechts ontwikkelaar Luciën van Herpen. © B vdlinden

Unieke laadzuil onthuld op veiligheidsmanifestatie in Geffen

GEFFEN - Onder auspiciën van de Osse afdeling van VVN en geïnitieerd door de Dorpsraad was het Dorpsplein in Geffen gevuld met verkeerspleinen, hulpvoertuigen, een vrachtauto en immense landbouwmachines. Alles in het teken van veiligheid en hulpverlening. 

Volgens verkeerswethouder Joop van Orsouw die de opening verrichtte, is het gedrag van mensen voor 90 procent oorzaak van ongevallen. ,,Daarom is dit evenement zo belangrijk.” 

Laadzuil met AED-kast

En passant mocht hij ook de eerste laadzuil met geïntegreerde AED-kast, een unicum in Nederland, onthullen. ,,Hoogstwaarschijnlijk komt deze in Oss te staan,” vertelt de ontwikkelaar en medeproducent Luciën van Herpen. ,,Een goede AED-kast heeft stroom nodig om de temperatuur en het vochtgehalte te reguleren en laadpalen worden sowieso nog op vele plaatsen opgericht. We gaan deze combinatie zeker in productie nemen.” 

Volop bedrijvigheid

Tijdens de onthulling is er al volop bedrijvigheid. Kinderen remmen met hun skelter keurig voor rood op het verkeersplein, brandweerlieden knippen het dak van een auto los en stichting AED geeft zakjes uit waarmee tijdens mond-op-mondbeademing de hygiëne in acht genomen kan worden. 

Intussen klauteren kinderen op de immense machines die loonbedrijven Gebroeders van Erp en Coppens er hebben geplaatst. De achtjarige Lars van den Hurk uit Geffen kent nu de dode hoek van zo’n gevaarte: ,,Het is belangrijk dat te weten omdat je risico loopt als je niets van verkeer weet,” zegt hij wijs. 

Marije van Beurden uit Buurmalsen, die namens Veilig omgaan met opvallende landbouwwerktuigen (VOMOL) naar Geffen is afgereisd, beaamt dat volmondig.

  1. Meiden huishoudschool spijbelkampioen in Oss
    STILLE GETUIGEN

    Meiden huishoud­school spijbelkam­pi­oen in Oss

    Deze week gaan ook de scholen voor voortgezet onderwijs open, al blijft een groot deel van de lessen nog online. Het gegeven dat sommige leerlingen, vooral van basisscholen, tijdens de digitale periode 'zoek' waren, lijkt nu voorbij. In april waren er landelijk nog ruim zevenduizend leerlingen die zich niet op het beeldscherm van hun docent vertoonden; in mei was dat aantal gedaald tot (toch nog) vijfhonderd. In het werkgebied van het Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost in Oss is volgens afdelingshoofd Ester Biezen, weinig aan de hand geweest.