Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Securcash

Van drie Osse overvallers krijgen er maar twee straf

DEN BOSCH - Hoewel drie Ossenaren december vorig jaar van plan waren een geldwagen vanuit Best te overvallen, krijgen alleen de twee mannen celstraffen. Door de chauffeuse was het plan uitgelekt naar de politie, die de overval kon voorkomen. Omdat dit deels aan haar te danken is, krijgt ze geen straf, zo vonniste de Bossche rechtbank woensdag.  

De rechtbank geeft Loekie N. (29) 2,5 jaar cel. Guus van der D. (34) krijgt drie jaar. Dat is voor beiden anderhalf jaar korter dan de strafeisen van officier van justitie Erna Vrijhoeven.

De vrouw, Meike K (30), bedacht de overval en ging er mee naar Loekie N., zegt de rechtbank. Hij haalde Guus van der D. erbij. Plan was dat Meike met een (nep-)bomvest in Best in zou stappen en zo haar bijrijder kon overtuigen naar de overvaller te luisteren. Die zouden de auto naar Schaijk dirigeren. 

Kogel

Om het verhaal overtuigender te maken zou ze ook een kogel laten zien, maar die werd gevonden door haar vader. Zijn dochter zei toen dat ze op voorhand al was bedreigd. Vader ging daarop naar de politie en dochter vertelde haar verhaal. De politie wachtte de mannen de volgende ochtend op en sloeg ze in de boeien.  Later vertelden de mannen opeens dat het ‘slachtoffer’ mededader was. 

De verdachten zeiden alle drie dat ze het plan zelf kort tevoren hadden afgeblazen. De rechtbank neemt dat bij de mannen niet aan. Wel was dat het geval bij Meike K.  Omdat zij haar versie tegen familie en politie vertelde, zou zij geen rol meer spelen in de overval zelf.  De rechtbank ziet haar als medepleger, maar legt geen straf op.  Vrijhoeven had vier jaar cel gevraagd, waarvan een voorwaardelijk.