Volledig scherm
Het aangepaste ontwerp van het Walkwartier. De woontoren krijgt een compleet andere uitstraling. © ABSENT MATTER

Van Orsouw krijgt van onder uit de zak om ‘Oostblokflat’ in Walkwartier Oss

OSS - Wethouder Joop van Orsouw kreeg donderdagavond een ferme draai om zijn oren van de Osse gemeenteraad. Zijn solistische optreden bij de ontwikkeling  van het Walkwartier in het Osse centrum stuit steeds meer partijen tegen de borst. ,,Deze wethouder moet zich schamen.” 

Steen des aanstoots is het meest recente ontwerp van het centrumproject op de plek van de voormalige V&D-winkel. De beeldbepalende woontoren in het hart van het Walkwartier werd door vrijwel alle sprekers tot de grond toe afgefakkeld. Ehssane Gounou (PvdA) sprak van een ‘Oostblokflat’ die sinds de presentatie nog geen enkel positieve reactie heeft opgeleverd. Dolf Warris (GroenLinks)  oordeelde dat de wethouder kennelijk totaal vergeten is dat hij met miljoenen van de gemeente op pad is gestuurd om iets ‘iconisch’ te realiseren. 

Het verweer van Van Orsouw dat hij niet over het ontwerp gaat, maar alleen gepoogd heeft om het project binnen budget te houden, werd door Gounou onderuit geschoffeld. ,,Iedereen weet dat u zich intensief met het ontwerp bemoeid heeft. U was het die de eerste ontwerpen van de architect naar de prullenbak heeft verwezen, omdat het leek op een ‘plaatstalen ruimteschip’.” De waarschuwing van de wethouder dat een terugkeer naar de tekentafel minstens vier maanden vertraging en veel extra geld gaat kosten, werd mede om deze reden niet serieus genomen. ,,De meeste vertraging heeft u zelf veroorzaakt.” 

Ontsnappingsroute

Van Orsouw zag al snel in dat een motie met de opdracht om met alternatieve scenario's voor de woontoren te komen op steun van een meerderheid in de raad kon rekenen. ,,Maar misschien kunt u beter eerst op 6 juni naar het verhaal van de architect luisteren en op basis daarvan aangeven wat er anders moet.” Burgemeester Wobine Buijs probeerde deze ontsnappingsroute nog aan te prijzen, maar dat werd haar niet in dank afgenomen. 

Met name Dolf Warris toonde zich onverzoenlijk. ,,Deze wethouder moet zich schamen. Op het moment dat hij aan zag komen dat hij het project niet binnen de beschikbare financiële kaders kon realiseren, had hij terug naar de raad moeten komen. In plaats daarvan gaat hij zijn eigen gang en schoffeert ons daarmee allemaal.”

Uiteindelijk stemde ook zijn eigen Beter Oss voor de motie die door Frans Molenkamp (D66) werd omschreven als een gele kaart voor Van Orsouw. Warris stelde aan het eind van de vergadering tevreden vast dat de gemeenteraad de teugels van het Walkwartier nu weer zelf in handen heeft.