Volledig scherm
De woningen in Het Patroon krijgen een industriële uitstraling met veel glas. © Koppens Architectenbureau

Van verloederd sheddakencomplex naar aanwinst voor Oss

OSS - Het bedrijf Bergoss bestaat al 37 jaar niet meer, maar de restanten van de tapijtfabriek staan tot op de dag van vandaag te verkommeren aan de Oostwal in Oss. Maar niet lang meer. In juni hoopt Hein Koppens het startsein voor de bouw van Het Patroon te kunnen geven. Een verloederd stukje Oss moet een aanwinst voor de stad worden. 

,,Als ik in andere steden ben word ik altijd blij als ik zie hoe ze historische bedrijfsgebouwen een nieuwe invulling hebben gegeven. Dat is precies wat we hier ook voor Oss willen bereiken”, reageert wethouder Joop van Orsouw op het plan van Koppens.  ,,Het Patroon wordt een belangrijke schakel in de looproute van het station naar het centrum. Mooi dat het nu eindelijk van de grond komt.” 

Het Patroon bestaat uit zes loftwoningen die de contouren van de zaagtandmuren volgen. De verkoop van deze woningen gaat deze week van start. Prijzen vanaf 350.000 euro. Naast deze woningen komt het nieuwe onderkomen van wellness-centrum Spahuys, dat nu nog pal achter het sheddakencomplex is gevestigd. Het Spahuys vergroot met de verhuizing zijn vloeroppervlak met viervoud. Door Het Patroon steekt een voetpad dat de Koningsloper op het Bergosskwartier verbindt met de Oostwal. Om deze verbinding tot stand te brengen worden in de blinde zaagtandgevel drie gaten gezaagd. 

De bewoners van Het Patroon hebben straks naast een eigen voortuin ook de beschikking over een collectieve stadstuin, waar kruiden, groenten en fruit wordt gekweekt. Deze stadstuin is semi-openbaar. ,,Als er in gewerkt wordt door de Stadse Boeren en de poort staat open, dan mag iedereen er doorheen wandelen", geeft Koppens aan. Hij gaat er vanuit  dat bouwbedrijf Peter Peters Het Patroon volgend jaar rond deze tijd oplevert. 

Volledig scherm
Het Patroon bezien vanaf de Oostwalzijde. Op de voorgrond de gerestaureerde zaagtandwand, daarachter de stadstuin, de voortuinen en de zes loftwoningen © Koppens Architectenbureau