Volledig scherm
Het Engwijkpad in Lith, de voorzijde van de boerderij aan de kant van het pad. foto Heemkundekring Lith Engwijkpad Lith

Veel te zien rondom Oss in weekend vol monumenten

OSS - Kapelletjes zijn er genoeg te zien in de regio, molens ook, en kerken, behalve dan die in Berghem die traditiegetrouw op slot blijft. Maar ook wat zeldzamer monumenten zijn te bezichtigen.

In Lith bijvoorbeeld ligt een boot die open is tijdens de twee monumentendagen dit weekend. Schokker ‘t Visje is een oude zeeschout. Vroeger werden de schepen die niet meer voldeden voor de ruige zee, verkocht aan riviervissers. Die joegen ermee op paling. Zo ook ‘t Visje. Aan boord is dit weekend van alles te horen en te zien over de riviervisserij en de Maas. Sowieso is Lith goed vertegenwoordigd in de gids waar alle deelnemende monumenten in staan. Was het er eerdere jaren wat rustig, dit jaar doen zowel de kerk, de molen als de Lithse paadjes, onder andere het Engwijkpad en het Brouwerspad, mee.

In Bernheze wordt de bevrijding nagedaan door toneelspelers bij de museumboerderij in Heeswijk-Dinther. Daar worden ook rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in een paar nieuwe klompen of een lekker potje jam, kunnen deze in de winkel aanschaffen. Zondag is ook jachtslot De Berkt in Heesch te bezichtigen. Het landgoed De Berkt is begin 1800 gesticht door Joannes Linsen, zoon van de fabrikantenfamilie Linsen uit Grave, en is al vanaf 1977 een Rijksmonument.

In de gemeente Landerd zijn weinig activiteiten speciaal in het kader van Open Monumentendag. Dit komt deels door de aandacht voor 75 jaar Market Garden. Wel zijn er komend weekend rondleidingen in het Jan de Jonghuis aan de Rijksweg, de woning van de architect van de Bossche School. Echter voor deelname aan deze visites hadden belangstellenden zich al eerder moeten aanmelden.

De heemkundekring in Berghem, Berchs-heem, is nét verhuisd uit hun monumentale pand tegenover de kerk en huist nu in een niet zo monumentale oude voetbalkantine. Desalniettemin zetten zij hun deuren open en tonen hun erfgoedtentoonstelling en een doorlopende film over Berghem en haar inwoners uit 1953 en 1963.

Megen doet heel fanatiek mee aan deze monumentendag. In het stadje staan veel monumenten die open zijn: de Gevangentoren, gemeenschapshuis Acropolis, de kloosterkerk, de kloostertuin, maar ook het voormalig gemeentehuis, ‘t Megense Winkeltje en het woonhuis waar nu Oele Wijnimport huist. Maar in Megen hebben ze ook activiteiten voor kinderen, stadswandelingen, muziek, een draaimolen en een poffertjeskraam.

Het boekje met het programma van de monumentendagen ligt in de bibliotheek in Oss, en bij verschillende deelnemende monumenten en de toeristische informatiepunten in Megen en Ravenstein.