Volledig scherm
Tegenstanders van bedrijventerrein Heesch-West verzamelen zich in het Osse gemeentehuis. © Peter van Erp

Veel verzet tegen Heesch-West komt vanuit Geffen: ‘Ons lot ligt in jullie handen’

OSS/GEFFEN - Van de 1300 protesten die zijn ingediend tegen het toekomstige bedrijventerrein Heesch-West komen er ruim 300 uit Geffen. Dat meldde wethouder Frank den Brok gisteravond aan de adviescommissie Ruimte. Tientallen tegenstanders van de plannen woonden de vergadering bij. 

,,Ons lot ligt in jullie handen. Doe er iets mee!” Ine van den Berg oogstte applaus van de publieke tribune voor haar smeekbede aan de Osse politiek. De Geffense beschreef hoe zwaar de plannen voor bedrijventerrein Heesch-West op haar gemoed drukken. ,,Windmolens van 210 meter hoog. Gedrochten die met hun zoefgeluid, knipperende lichten en slagschaduw ons woongenot verpesten. En dan heb ik het nog niet over de fijnstof van de bedrijven en  het extra verkeer dat dit terrein aantrekt.” 

De plannen voor Heesch-West hangen al jaren boven de markt, maar sinds duidelijk is geworden wat de concrete invulling wordt, is ook een groot deel van Geffen in rep en roer. Met name bewoners van de Rijksweg en andere straten aan de zuidkant van het dorp. 

Milieucategorie

Van den Berg vond gisteren alleen gehoor bij de SP. ,,Laten we van het terrein een groot energiepark maken", opperde Adri Geerts. ,,En dan niet met windmolens, maar met zonnepanelen, ingebed in een dikke groenstrook.” Zijn oproep werd niet erg serieus genomen door de andere partijen. Wel waren en vragen over de milieucategorie. In tegenstelling tot wat ooit was afgesproken kunnen er in de toekomst ook bedrijven uit de zwaarste sector op het terrein landen. ,,Dan ben je geen betrouwbare overheid", vond Frans Molenkamp (D66). 

Den Brok stelde dat de maximale milieucategorie op 4.1 ligt, maar dat er bij hoge uitzondering ook een categorie zwaarder kan worden toegestaan. ,,Dit om te voorkomen dat we een grote vis als Danone, die nu in Haps heeft gebouwd, moeten laten schieten. Mars in Veghel is bijvoorbeeld ook categorie 5.1.” 

De Osse wethouder probeerde het angstbeeld weg te nemen dat er vooral zware bedrijven komen op Heesch-West. ,,Het wordt juist het duurzaamste bedrijventerrein  van Brabant. We willen bedrijven die bewust bezig zijn met het milieu en verplichten ze gasloos te bouwen.”