Volledig scherm

Veghel is kampioen werkgelegenheid

VEGHEL - Veghel is regionaal kampioen wat betreft het aantal arbeidsplaatsen per inwoner. Op elke inwoner tussen 18 en 65 jaar zijn er in de gemeente Veghel 1,11 arbeidsplekken.

Daarmee overtroeft Veghel omliggende gemeenten veruit.

De afgelopen vier jaar is de werkgelegenheid in Veghel met 8,5 procent gestegen, wat neerkomt op 2.140 banen. Daarmee groeide het aantal arbeidsplaatsen naar 27.310. "Je kunt dus stellen dat het hartstikke goed gaat", stelt een trotse wethouder Jan Kerkhof.

De cijfers komen uit een onderzoek dat elk jaar gehouden wordt in Noord-Brabantse gemeenten. De grootste groei was in de sector 'handel en reparatie' met 23,9 procent. In Veghel is de branche 'vervoer, opslag en communicatie' oververtegenwoordigd met 10,6 procent van de totale werkgelegenheid. Dat Veghel zo goed scoort, heeft volgens Kerkhof meerdere oorzaken. Zo noemt hij de goede bereikbaarheid: "Veghel heeft een gunstige ligging. De Zuid-Willemsvaart, de spoorlijn, en sinds enkele jaren de A50." Maar dat is zeker niet alles: "De arbeidsethos is hier hartstikke goed. Dat weten werkgevers. We kennen hier een geschiedenis van grote gezinnen op arme zandgronden. Dan moet je de handen uit de mouwen steken om het hoofd boven water te houden. Dat zie je nu nog heel duidelijk terug. Mensen zijn gewend om hard te werken."

De grote werkgelegenheid in de regio is goed terug te zien in de werkloosheidscijfers: op dit moment is de werkloosheid in Veghel 3,6 procent. Een stuk lager dan de 5,8 procent in Brabant en het landelijke percentage van 6,2.

  1. Zelfportrettenspecialist Marinus van Nistelrooij opent expositie met gitaarriff van 'Painted Black’

    Zelfpor­tret­ten­spe­ci­a­list Marinus van Nistel­rooij opent expositie met gitaarriff van 'Painted Black’

    LITH/GEFFEN - Tijdens een drukbezochte expositieopening trakteerde geboren Geffenaar én oud-Lithenaar Marinus van Nistelrooij zijn gasten zaterdagmiddag op ouderwets vertolkte riffjes van de Stones-hit 'Painted Black'. En natuurlijk deed de kunstenaar en oud-muzikant dat in Het Hofke van Chantraine te Oud-Turnhout op een gitaar met een kleurrijk zelfportret op de achterkant.