Volledig scherm
De gewraakte bakken op de parkeerstrook naast de kerk. © Mari van Rossem

Verplaatsing glas- en kledingbak leidt in Macharen tot verontwaardiging

OSS - Ineens waren ze er: de ondergrondse glas- en kledingbakken bij de Macharense kerk. Een petitie om ze weg te krijgen is in de maak.

Slapeloze nachten heeft hij ervan. Macharenaar Gert Schuurman, overbuur van de parochiekerk, noemt de gang van zaken omtrent de plaatsing van een gecombineerde glas- en kledingbak op een paar meter van zijn voordeur 'op z’n minst erg onelegant en juridisch aanvechtbaar’. 

Quote

Dit ruikt naar achterka­mer­tjes­ge­doe

Gert Schuurman

Ondergrondse bakken

Hij heeft beide bovenstellen van de ondergrondse bakken behangen met een oproep aan zijn dorpsgenoten om in het geweer te komen. ,,Dit ruikt naar achterkamertjesgedoe", zegt Schuurman. ,,Menig burger heeft soms jaren nodig om een gemeentelijke vergunning te bemachtigen en dit hier is in een mum van tijd geregeld.”

Decennialang deponeerden Macharenaren hun glas en kleding is twee bovengrondse bakken aan de Eusselingstraat. Nadat de bewoners van een nieuw pand in dit straatje onlangs hun intrek namen, begonnen de bakken aan een tocht door het dorp om uiteindelijk te belanden op de parkeerstrook naast de kerk. ,,En dat alles is overleg met leden van de dorpsraad", bezweert Gerard Derks, de verantwoordelijke ambtenaar bij de gemeente Oss.

Glas op oprit

Quote

De gemeente kan dit soort aangelegen­he­den op eigen grond regelen zonder overleg met derden

Leo Bokmans, Dorpsraad Macharen

,,De nieuwe bewoners hadden namelijk geklaagd over glas bij hun oprit, waarna we de bakken verplaatsten naar de overkant van de weg, vlakbij het kombord. We hadden echter vergeten om de dorpsraad Megen Haren Macharen daarbij te betrekken; binnen twee dagen kregen we mail van dorpsraad-lid Leo Bokmans met de opmerking dat de raad vond dat de entree van het dorp aangetast was. Dat was het begin van die zoektocht naar een betere plek. Hij zou de omwonenden en de pastoor inlichten, toen we uiteindelijk samen tot de definitieve keuze bij de kerk waren gekomen", aldus Derks.

Namens de dorpsraad laat penningmeester Leo Bokmans weten dat hij die laatste afspraak niet kent. ,,Ik snap dus wel dat meneer Schuurman klaagt over het gebrek aan communicatie. Maar de gemeente kan op eigen grond dit soort aangelegenheden regelen zonder overleg met derden. Ik heb wel begrepen dat die oude bakken bovengronds niet meer terug kunnen naar hun oorspronkelijke plek, vanwege een afspraak van de gemeente met die nieuwe bewoners. Als het aan ons had gelegen, waren die bakken nooit verplaatst: dat was ónze afspraak met de gemeente tijdens de dorpsschouw in 2017.”

Volledig scherm
Overbuur Schuurman hing de oproep tot een petitie op beide bakken. © Mari van Rossem