Volledig scherm
Iris Bongers krijgt het tweede exemplaar van het boekenweekboek vanwege haar verdiensten als illustratrice. © Joop van Rossem

Verrassende winnaar bij 14e editie van de Willem Ivenprijs in Lith

LITH - Berghemnaar Riny Boeijen oftewel Mrinus van de Wittering kreeg zondagmiddag uit handen van de Osse wethouder Thijs van Kessel de Willem Ivenprijs uitgereikt voor het beste Brabantse verhaal. Van Kessel op zijn beurt mocht zich eigenaar noemen van het eerste exemplaar van ‘Moeder de vrouw’, het boek waarin alle verhalen en gedichten zijn gebundeld.

Het thema van de landelijke boekenweek is De moeder de vrouw, naar het bekende gedicht van Marinus Nijhoff. De redactie van het Brabants Boekenweekboek had daar een Brabants tintje aan toegevoegd omdat Moeder de vrouw in onze provincie meer voor de hand ligt. In totaal hadden 48 auteurs hun gedichten en verhalen ingezonden, iets minder dan in vorige jaren.

Emotie en humor

Volgens juryvoorzitter Leo Hoeks hadden de meeste inzenders de nadruk gelegd op de voorbeeldfunctie van moeders. ,,In de verhalen lees je vooral over moeders die zorgen voor hun kroost en zichzelf wegcijferen. Sterke vrouwen die ook nog eens moeten meehelpen op de boerderij. Het verhaal van de winnaar heeft een andere insteek. Het betreft een emotioneel maar ook humoristisch verhaal over de moeilijke relatie tussen een moeder en haar zoon. Het deed mij denken aan de schrijver Franz Kafka.”

De winnaar van de ‘Ivenhaan’, die onder zijn eigen naam in 2014 al eens deze prijs had veroverd, omschrijft zijn werk als ‘redelijk autobiografisch. Mijn moeder en ik waren het vaak oneens over veel zaken maar er was geen sprake van ruzie, we zijn altijd wel on speaking terms gebleven. Ze had het niet slecht met mij voor, ze deed gruwelijk haar best maar de ideale ouder bestaat nu eenmaal niet’. Boeijen probeert in zijn werk altijd de link tussen het heden en verleden te leggen: ,,Ik schrijf verhalen die hun oorsprong in het verleden vinden maar veel thema’s uit lang vervlogen tijden zijn ook anno 2019 nog relevant. Ik probeer ook jongere generaties te interesseren voor dialect. Als je alleen maar praat over toen, wordt het pure nostalgie.”