Volledig scherm
Er moet een tweede container komen om alle aangetroffen potgrond af te voeren. © Peter van Erp

Volle vrachtwagen potgrond in hennepflat Oss: ‘Jezus, komt dit allemaal uit dat kleine appartement?’

UPDATEOSS - ,,Heeft er nou niemand gezien dat iemand hier driehonderd zakken potgrond naar boven sjouwde?” Een van de mannen die maandag bezig zijn met het leegruimen van een flatwoning aan de Zaltbommelseweg in Oss kan er met zijn pet niet bij. De betreffende flatwoning bleek in de praktijk een hennepkwekerij. ,,Alleen in de wc en het keukentje stonden geen planten.” 

De kwekerij werd op 4 mei ontdekt, nadat er brand uitbrak en de brandweer toegang tot de woning forceerde. Binnen stonden vijfhonderd hennepplanten. De stroom werd illegaal afgetapt. De brand werd door kortsluiting veroorzaakt. ,,De planten en de assimilatielampen zijn de volgende dag meteen afgevoerd. De rest ruimen wij nou op.” 

Behalve een container vol potgrond is een even grote container gevuld met plantpotten, ventilatiesystemen en meststoffen. Een andere bewoonster van het flatgebouw kijkt haar ogen uit. ,,Jezus, komt dit allemaal uit dat kleine appartementje? Bizar.” Nee, ze heeft nooit iets gemerkt van verdachte activiteiten. Maar ja, zij woont ook niet aan het trapportaal waarover alle materialen naar boven moeten zijn gesjouwd.

Maatregelen

Een buurtbewoonster uit de wijk naast de flat hoopt dat de bijna-ramp voor de gemeente en wooncorporatie BrabantWonen aanleiding is om maatregelen te treffen. ,,Hang aan de lantaarnpaal tussen de flats drie camera's op en je weet niet wat je de volgende dag allemaal ziet. Er gebeurt hier van alles wat het daglicht niet kan verdragen. Deze woning is vrijwel zeker illegaal onderverhuurd en dat gebeurt hier echt wel vaker.” 

BrabantWonen bevestigt dat de flat was onderverhuurd. De huur is per direct opgezegd en de betreffende huurder komt de komende drie jaar niet in aanmerking voor een woning. ,,Als mensen een vermoeden hebben van onderhuur of geen daadwerkelijke bewoning, kunnen ze dat aan ons melden en onderzoeken we het”, meldt een woordvoerster. De flatwoning waar anderhalve maand geleden brand uitbrak wordt na het leegruimen opgeknapt. De woning is op last van de burgemeester drie maanden gesloten.

Volledig scherm
Medewerkers van een bouwbedrijf hebben aan één dag niet genoeg om de flat aan de Zalbommelseweg in Oss leeg te ruimen. © Peter van Erp