De Groene Engel in Oss
Volledig scherm
De Groene Engel in Oss © Paul Driessen

Voorzitter Groene Engel gaat nu zelf aan de slag als kwartiermaker bij cultuurpodium

OSS - Het bestuur van de Groene Engel heeft de eigen voorzitter Esther Plante aangesteld als kwartiermaker. Plante krijgt twee jaar de tijd om de organisatie van het Osse cultuurpodium te kneden naar het gewenste model.  In die tijd maakt ze geen deel meer uit van het bestuur. 

De Groene Engel verkeert al meer dan een jaar in crisis, als gevolg van financiële problemen. Verschillende medewerkers meldden zich langdurig ziek en er was geen verzekering afgesloten om de kosten op te vangen. Wethouder Frank den Brok liet de organisatie daarop doorlichten door onderzoeksbureau BMC. Die adviseerde om de bezem door de organisatie te halen en de Groene Engel nauw samen te laten werken met theater De Lievekamp. Mede-stichter en coördinator Oscar Jansen trok daarop zijn conclusies en vertrok. Gerda van de Kamp volgde hem tijdelijk op. 

Van de Kamp krijgt nu Plante naast zich bij de dagelijkse aansturing van de organisatie, zowel op zakelijk als inhoudelijk terrein. Plante heeft er vier jaar als vrijwillig bestuurslid opzitten, het laatste jaar als voorzitter. ,,Het waren geen gemakkelijke jaren”, zo geeft ze aan. Ze is er echter van overtuigd dat de Groene Engel Oss veel te bieden heeft en dat ze als kwartiermaker meer kan bijdragen om dit waar te maken. 

In februari werd al bekend dat de Groene Engel de brasserie afstoot. De huurachterstand voor deze ruimte was op dat moment al zo hoog opgelopen dat het als een molensteen om de nek van het cultuurpodium ging hangen. Het besluit was amper gevallen of de zaak moest worden gesloten door de coronacrisis. Het bestuur maakte twee maanden geleden bekend dat het werkt aan een nieuwe opzet voor de organisatie. In het najaar zal duidelijk moeten worden hoe de Groene Engel de zaak financieel op de rit wil houden.