Volledig scherm
Een brand bracht het drugslab aan de Koolzaadweg in Berghem aan het licht. © Foto Mallo/Gabor Heeres

Vrijspraak en lagere straffen voor verdachten drugslab Berghem

DEN BOSCH/BERGHEM - Alleen de eigenaar van de Berghemse loods waarin vorig jaar mei een groot drugslab werd aangetroffen verdwijnt als gevolg hiervan achter de tralies. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem woensdag tot 33 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Zijn vrouw kreeg een jaar voorwaardelijk en een taakstraf opgelegd. Een derde verdachte, de vermeende initiatiefnemer, werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. 

Tegen de 46-jarige Helmonder, die volgens het Openbaar Ministerie de loods huurde, het lab had ingericht en enkele Chinezen als productiekrachten in de ruimte aan het werk zette, was twee weken geleden nog 4,5 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank ziet echter te weinig bewijs voor zijn rol, vooral ook omdat het Berghemse echtpaar van wie de loods is en die ernaast wonen weigeren om namen te noemen. ,,Anders teken ik m’n doodvonnis”, motiveerde de 38-jarige Berghemnaar deze opstelling. 

Giftige dampen

Het drugslab werd vorig jaar mei ontdekt, nadat er in de bewuste loods brand uitbrak. De eigenaar probeerde het vuur eerst zelf te blussen en ademde daarbij giftige dampen in. De man werd aangehouden, maar lag eerst nog een tijd in het ziekenhuis als gevolg van de ingeademde dampen. Officier van justitie Erna Vrijhoeven stelde tijdens de behandeling van de zaak dat Berghem op het nippertje aan een chemieramp was ontsnapt. 

Tegen de man was twee weken geleden 48 maanden cel geëist, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Tegen diens vrouw 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Het blanco strafblad van beiden weegt in hun voordeel, aldus de rechtbank. Ook het feit dat hij bij het alarmeren van de brandweer direct meldde dat het om een drugslab ging weegt gunstig mee. Zij krijgt geen onvoorwaardelijke celstraf om het leed van hun beider kinderen niet verder te vergroten.