Volledig scherm
Van Rooij (l) en Van Erp doen de brief op de bus voor 'nationaal museum' Jan Cunen. © Roy van der Lee/BD

Vrijstaat eist vorstenzwaard Oss nu écht terug: brief aan Leiden is de deur uit

OSS/RAVENSTEIN - Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft het Osse vorstenzwaard op onrechtmatige wijze verkregen. En daarom moet het zo snel mogelijk terug naar ‘nationaal museum‘ Jan Cunen in Oss. Dat schrijft de Vrijstaat Land van Ravenstein in een brief aan het Rijksmuseum van Oudheden die zaterdagmorgen werd gepost.

Het zwaard dat begin jaren 30 werd gevonden op Vorstengrafdonk behoort tot de absolute top van de archeologische vondsten in ons land. Maar net als het gas in Groningen en de kolen in Limburg is het opgeslokt door de Hollanders, stelt de Vrijstaat. ‘Landsadvocaat’ Loe van Erp eist het zwaard daarom nu officieel terug. 

Het versturen van de brief ging gepaard met een heuse ceremonie. Daarvoor werd de ‘Dienst Diplomatiek Vervoer’ van de Vrijstaat opgetrommeld. In de praktijk komt dat neer op een gifgroene oldtimer. Ook het oproepkoor van de Vrijstaat was er zaterdag bij. Net als de muzikanten van Sint Victor en de Pony. 

Arrogantie

Volledig scherm
Het grote vorstenzwaard op de rotonde bij Museum Jan Cunen is vanaf maandagavond sfeervol verlicht. © Peter van Erp

Begin dit jaar was het vorstenzwaard even terug in Oss, rondom de onthulling van de replica op de rotonde voor Jan Cunen. Bezoekers van het museum konden het zwaard toen een paar weken bewonderen. ,,Ondanks de goede bedoelingen van de uitleen is deze doorspekt met Hollandse arrogantie", sprak Van Erp. ,,Bedoeld om het volk dom te houden.”

Via de juridische weg wordt nu geprobeerd het zwaard terug naar Oss te halen. Mocht dat niet lukken, dan wordt de Osse scout René van Rooij ingeschakeld voor alternatieve methoden. ,,Ik ben in oktober toch in Leiden voor het Leids Onzet", zegt hij. ,,Misschien dat ik het zwaard op de terugweg wel kan meenemen in de koffer van mijn accordeon.”

Volledig scherm
De landsadvocaat en scout presenteren de brief aan het volk. © Roy van der Lee/BD