Volledig scherm
De vlag van de vrijstaat wappert op steeds meer plaatsen in Noordoost-Brabant. © Peter Van Erp

Vrijstaat Land van Ravenstein viert twee jaar onafhankelijkheid met annexatie Slabroek

SLABROEK/RAVENSTEIN - De Vrijstaat Land van Ravenstein rekent het grondgebied van buurtschap Slabroek ten noorden van Uden vanaf 25 augustus tot zijn grondgebied. De annexatie vindt plaats ter gelegenheid van het tweejarig bestaan van de Vrijstaat, een clubje mensen uit Ravenstein die in 2017 op ludieke wijze een onafhankelijke ministaat hebben uitgeroepen. Cabaretier Mark van de Veerdonk wordt benoemd tot schout van Slabroek. 

Het Staatspersbureau van de Vrijstaat wijst erop dat Slabroek tot circa 1795 onderdeel was van het erkende soevereine gebied Land van Ravenstein.  Van de Veerdonk  zal in een korte toespraak ingaan op de invloed van deze annexatie op de geopolitieke verhoudingen in Europa. De officiële inlijving gaat vanaf 11.00 uur gepaard met muziek van oproepfanfare Sint Victor en de pony en het Nationaal Oproepkoor.

In de middag wordt de uitbreiding van de Vrijstaat, die zich inzet voor het promoten van het culturele erfgoed van de stad en alle bijbehorende kernen, gevierd in de hofstad Ravenstein met ‘Das kleinste Bierfest Europas’. In en rond de Ravensteinse molen zal vanaf 13.00 uur worden gedronken op het hertogdom Kleef en het Beierse vorstenhuis Palts-Neuburg. ‘Omdat zij ons kleine landje zo lang hebben weten te beschermen tegen de Hollanders’. 

  1. Oss als kermisstad:  ‘Niet de grootste, wel de vaakste’
    PREMIUM
    Column

    Oss als kermisstad: ‘Niet de grootste, wel de vaakste’

    Het nieuwe wijkcentrum in Ussen wordt gecanceld. Dat snap ik best. De kermis was afgelopen, en iedereen was tot de conclusie gekomen dat zolang er kermis is, er helemaal geen geld uitgegeven hoeft te worden aan dorpshuizen, wijkcentra oftewel multifunctionele accommodaties. Alles wat je nodig hebt zijn een paar attracties en een poffertjeskraam. Iedereen komt er, uit alle wijken, uit alle bevolkingsgroepen, -lagen, en -klassen.