Volledig scherm
De vlag van de vrijstaat wappert op steeds meer plaatsen in Noordoost-Brabant. © Peter Van Erp

Vrijstaat Land van Ravenstein viert twee jaar onafhankelijkheid met annexatie Slabroek

SLABROEK/RAVENSTEIN - De Vrijstaat Land van Ravenstein rekent het grondgebied van buurtschap Slabroek ten noorden van Uden vanaf 25 augustus tot zijn grondgebied. De annexatie vindt plaats ter gelegenheid van het tweejarig bestaan van de Vrijstaat, een clubje mensen uit Ravenstein die in 2017 op ludieke wijze een onafhankelijke ministaat hebben uitgeroepen. Cabaretier Mark van de Veerdonk wordt benoemd tot schout van Slabroek. 

Het Staatspersbureau van de Vrijstaat wijst erop dat Slabroek tot circa 1795 onderdeel was van het erkende soevereine gebied Land van Ravenstein.  Van de Veerdonk  zal in een korte toespraak ingaan op de invloed van deze annexatie op de geopolitieke verhoudingen in Europa. De officiële inlijving gaat vanaf 11.00 uur gepaard met muziek van oproepfanfare Sint Victor en de pony en het Nationaal Oproepkoor.

In de middag wordt de uitbreiding van de Vrijstaat, die zich inzet voor het promoten van het culturele erfgoed van de stad en alle bijbehorende kernen, gevierd in de hofstad Ravenstein met ‘Das kleinste Bierfest Europas’. In en rond de Ravensteinse molen zal vanaf 13.00 uur worden gedronken op het hertogdom Kleef en het Beierse vorstenhuis Palts-Neuburg. ‘Omdat zij ons kleine landje zo lang hebben weten te beschermen tegen de Hollanders’. 

  1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

    Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.