DEN HAAG - Rene Peters (CDA) legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen. democratie formatie holland installatie kabinetsformatie kamerleden kiezen nieuwe partijpolitiek politicus politiek tk2017 van
Volledig scherm
DEN HAAG - Rene Peters (CDA) legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen. democratie formatie holland installatie kabinetsformatie kamerleden kiezen nieuwe partijpolitiek politicus politiek tk2017 van

Waarom René Peters, ooit dé roze wethouder van Oss, tegen een verbod op ‘homogenezing’ stemde

OSS - Hij haalde als wethouder het Roze Jaar naar Oss. Opende een platform waarop iedereen zich mag uitspreken over zijn geaardheid. En hees regelmatig de regenboogvlag voor het gemeentehuis. Toch stemde René Peters, inmiddels Kamerlid voor het CDA, dinsdag tégen een verbod op zeer omstreden ‘homogenezing'. Hoe zit dat?

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat ‘homoconversie’ of ‘homogenezing’ strafbaar wordt gesteld. Bij dit soort therapie wordt geprobeerd de geaardheid van vooral jonge mensen te veranderen, te onderdrukken of uit te wissen. Dat soort handelingen kunnen leiden tot fysieke en psychische schade. Uit journalistiek onderzoek blijkt dat de praktijken ook in Nederland voorkomen. 

PVV, ChristenUnie, SGP en FvD stemden tegen het plan. Net als het CDA van René Peters. Dat doet in Oss menig wenkbrauw fronsen. Want in zijn tijd als wethouder profileerde Peters zich nadrukkelijk als voorvechter van emancipatie van de lhbti-gemeenschap. 

‘Schadelijke flauwekul’

,,En dat ben ik nog steeds”, benadrukt Peters, die ruim twee jaar geleden naar Den Haag vertrok. ,,Conversietherapie is volkomen belachelijk en idioot. Het is schadelijke flauwekul. Daarom wil ik ook dat er onafhankelijk en diepgaand onderzoek komt naar dit soort praktijken in Nederland.”

Waarom dan toch die stem tegen een verbod? Dat heeft volgens Peters twee redenen. ,,Allereerst omdat de motie overbodig is. Homotherapie is mishandeling en dat is gelukkig al strafbaar. Daarnaast is de motie wat mij betreft te breed geformuleerd. Stel nou dat ik met mijn geaardheid worstel en daarover wil praten met mijn pastoor. Is die pastoor straks dan al strafbaar als hij mij een goedbedoeld advies geeft? Dat gaat mij te ver.”

Pride

Ondanks die uitleg stuit het stemgedrag van Peters en zijn fractiegenoten op forse kritiek. Zelfs CDA Pride, het homonetwerk van de eigen partij, heeft zich van de stemming in de Tweede Kamer gedistantieerd. 

Peters (r) hijst de regenboogvlag met Marc van Hintum in 2014.
Volledig scherm
Peters (r) hijst de regenboogvlag met Marc van Hintum in 2014. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER