Soeterbeeck in Ravenstein.
Volledig scherm
PREMIUM
Soeterbeeck in Ravenstein. © Van Assendelft Fotografie

Wandelen van klooster naar klooster; in 2021 moet het pad klaar zijn

DEN BOSCH - Een pad van zo'n driehonderd kilometer dat langs tientallen bestaande en voormalige kloosters in Noord-Brabant gaat, waar de rode loper wordt uitgelegd voor toeristen en recreanten. Dit 'kloosterpad’ met Heeswijk-Dinther, Uden, Megen, Ravenstein als pleisterplaatsen moet in 2021 het licht zien.

Abdij van Berne
Volledig scherm
Abdij van Berne © Van Assendelft

 De voorbereidingen zijn in volle gang. Het Brabantse provinciebestuur jaagt het project aan in het kader van zijn erfgoedbeleid. Noord-Brabant kent een rijke traditie op het gebied van religieus leven; de eerste kloosters op het huidige grondgebied van de provincie ontstonden in de twaalfde eeuw.
,,We zijn bezig met het opzetten van een netwerk. Willen alle relevante partijen en organisaties activeren die het verhaal van de kloosters samen kunnen vertellen”, vertelt kwartiermaker en procesbegeleider Jasper van Deurzen.

Het startpunt en eindpunt van het beoogde Kloosterpad is Den Bosch, maar je kunt ook op andere plekken starten. Op de route liggen, zo is de planning, achtereenvolgens Heeswijk-Dinther, Uden (museum Krona en de Birgittinessenabdij), Megen, Ravenstein, Velp, Sint-Agatha, Boxmeer, Handel, Aarle-Rixtel, Eindhoven, Vessem, Oirschot, Berkel-Enschot en Vught. Pelgrims die het pad belopen, kunnen in totaal veertien etappes afleggen. ,,We zijn deze route nog volop aan het testen. In 2020 willen we knopen doorhakken en in 2021 moet het pad ‘live’ gaan.”