Volledig scherm

Werkgroep Kunstvoer in Megen jubileert met een portrettenboek

MEGEN - Zoals veel goede ideeën, werd ook dit geboren in de kroeg. De gedachte een fotoboek te maken van en voor Megenaren ontsproot aan het brein van Sjoerd van Aalst (54), zittend aan de bar van het bruin café in Megens' gemeenschapshuis Acropolis.

Van Aalst: "Jaren geleden zat ik na een door de werkgroep Kunstvoer georganiseerde expositie nog even na te praten met enkele kunstenaars. Een van hen merkte op dat ze zoveel markante koppen in ons stadje zag. Ik dacht: dan moeten we die koppen maar eens vastleggen in een portrettenboek."

Kunstvoer organiseert jaarlijks een aantal tentoonstellingen met werk van kunstenaars uit allerlei disciplines. Van Aalst legde zijn idee van het fotoboek voor aan de werkgroep en die zag er wel wat in. Maar het was nog in de tijd van de analoge fotografie en de productiekosten vormden een belemmering. Het idee werd echter niet vergeten en met het 10-jarig bestaan, in 2009, van Kunstvoer in zicht en de mogelijkheid van digitale fotografie werd het enkele maanden geleden nieuw leven ingeblazen.

Samen met buurman Ed van Uum (52) vroeg van Aalst een viertal amateurfotografen en stelde een lijst van Megenaren samen die in het boek moesten komen. Van Uum: "Het hoeft geen encyclopedie van 'de Megenaar' te worden, dus we moesten selecteren wie wel en wie niet."

Sjoerd van Aalst vult aan: "In elk geval moet de persoon in Megen wonen, sociaal actief zijn en/of opvallen door (verenigings)activiteiten of persoonlijkheid." Uiteindelijk bleven ruim honderd kandidaten over. "Inmiddels zijn de meesten benaderd. Een enkeling daargelaten zijn ze graag bereid mee te werken aan de totstandkoming van het boek. De eerste foto's zijn ook al binnen en we zijn verrast door de originaliteit", aldus een tevreden Ed van Uum. De uitgifte staat gepland voor september van dit jaar. Dan richt Kunstvoer in gemeenschapshuis Acropolis een speciale tentoonstelling van de foto's in en kunnen bezoekers het boek bestellen.