Wethouder leeft week van 50 euro. Dag 1: Kaas uit de aanbieding

Week op 50 euroHet smaakt wethouder Kees van Geffen best, die boterham met kaas uit de aanbieding. En maandagochtend, op de eerste dag van de week die hij bewust ‘in armoede’ leeft, had hij ook al geluk met het weer.

Volledig scherm
Wethouder Kees van Geffen (Oss) leeft met zijn gezin een week lang van 50 euro. © Kees van Geffen

,,Ik móet fietsen, benzine kan ik niet betalen. Maar mijn eerste afspraak verviel, dus toen ik naar het gemeentehuis fietste was het droog.’’ Maar verder valt het vies tegen, een week lang leven van 50 euro. ,,Ik doe thuis altijd de boodschappen, op zaterdag voor de hele week. Deze keer heb ik het maar voor de halve week gedaan, en ik was dus al iets meer dan de helft van het budget kwijt: 26 euro.” 

Het duurde ook een stuk langer dan normaal, want het was opletten geblazen. ,,Er was dus jam in de aanbieding, maar die bleek alsnog duurder dan de jam van het huismerk. Dat soort dingen moet je allemaal uitzoeken. We eten vanavond nasi, ik kook gelijk voor twee dagen, maar dan wel met gehakt, want varkensvlees of kip is veel duurder.”

Niet alles op de fiets

Het lukt Van Geffen trouwens niet om de hele week overal op de fiets naar toe te gaan. ,,Dinsdag moet ik naar Den Bosch. We hebben een abonnement vanuit de gemeente, dus dan pak ik de trein. En ik moet ook een keer naar Uden. Normaal zou ik dan met de auto gaan, nu pak ik de pool-auto van de gemeente.”

Hoewel het pas de eerste dag van de uitdaging is, is de missie toch al geslaagd. ,,Sinds Elly Slegtenhorst mij zes weken geleden uitdaagde om het eens te proberen, heb ik elke dag wel met iemand erover gesproken. En daar gaat het om, om bewustwording. Ik hoop dat meer mensen mijn voorbeeld zullen volgen en ook eens proberen een week te leven van 50 euro.”

Quote

Elke dag wel met iemand erover gesproken. En daar gaat het om, om bewustwor­ding

Kees van Geffen