Volledig scherm
Hengelo staat in top 10 van meest gastvrije toiletgemeenten van Nederland, ook dankzij café 't Pleintje. Landerd zet nu ook zijn beste beentje voor. © Frans Nikkels

Wethouder spant zich in voor openbare toiletten in Reek, Schaijk en Zeeland

LANDERD - Zelf openbare toiletten aanleggen is al te begrotelijk, maar wethouder Moritz Böhmer gaat ondernemers in Reek, Schaijk en Zeeland stimuleren hun toiletten voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doet hij op verzoek van de Landerdse gemeenteraad en VVD-raadslid Madeleine Hoek in het bijzonder.

Volledig scherm
De app op de smartphone wijst de weg. © Hoge Nood

Zij kaartte de problemen aan die een aantal mensen hebben met het vinden van een toilet als de nood hoog is. Dan gaat het onder meer om mensen met maag-, darmen- en blaasproblemen en rolstoelgebruikers.

Samen met de Kerngroep voor Mensen met een Lichamelijke Beperking Landerd (KMLB) gaat de wethouder aan de slag en ondernemers benaderen. Hen wordt ook gevraagd zich aan te melden bij de Hoge Nood-app. Via die app op hun mobieltje vinden gebruikers toiletten in de buurt. De app, die bijna zevenduizend wc’s bevat in Nederland, wijst de weg.

Quote

Ook toiletten in onze gemeente­lij­ke gebouwen komen op de Hoge Nood-app te staan

Moritz Böhmer, Wethouder Landerd

,,In Landerd staan er maar enkele locaties op. We hopen dat zoveel mogelijk ondernemers en horecazaken volgen. Ook toiletten in onze gemeentelijke gebouwen komen erop”, zegt Böhmer. Zelf een wc laten bouwen kost volgens hem 100.000 euro.

,,In nieuwbouwplannen nemen we openbare toiletten op die ook geschikt zijn voor mindervaliden. Denk aan het dorpshuis in Zeeland en de sport- en spelaccommodatie in Reek.”