Met de klok mee: Mariëlle Henzen, Teddy Tenu, Lambert Timmers en Stefan Goossens.
Volledig scherm
PREMIUM
Met de klok mee: Mariëlle Henzen, Teddy Tenu, Lambert Timmers en Stefan Goossens. © Jeroen Appels/ van Assendelft

Wie gaat er nog naar een ouderwets reisbureau?

De tijd dat er in elk winkelcentrum een reisbureau zat, ligt ver achter ons. Tegenwoordig kan iedereen met een internetverbinding een vliegticket boeken. En voor een hotelletje erbij draait ook niemand zijn hand meer om. Toch zijn ze er nog wel, de reisbureaus, en ze doen het goed, zeker de gespecialiseerde vakantie-aanbieders. Deze regio telt er behoorlijk wat.

Stefan Goossens, 4 Aviation in Uden: reizen voor vliegtuigspotters

Stefan Goossens van reisbureau 4Aviation uit Uden organiseert reizen voor spotters.
Volledig scherm
Stefan Goossens van reisbureau 4Aviation uit Uden organiseert reizen voor spotters. © Jeroen Appels/Van Assendelft

,,We gaan de hele wereld over: Libië, Noord-Korea, Kazachstan, Bahrein, Chili en Zuid-Afrika, maar ook Engeland. In 2008 zijn we ermee begonnen, Jurgen van Toor, Arnold ten Pas en ik. We kenden elkaar van een blad over vliegtuigen, gingen ook weleens op reis om ergens anders te spotten. Tegenwoordig zijn er bijna geen spotters meer die alleen nummers opschrijven, het gaat ook echt om het fotograferen. De nieuwste trend is ‘s avonds foto’s maken.

Ik ga niet mee op elke reis. Dat kan ook niet, het zijn er 25 of 30 per jaar. Japan en Amerika zijn altijd populaire bestemmingen, net als Moskou. Hoe leuk een reis is hangt af van de vliegtuigen die je ziet, maar ook hoe het land waar je bent tegenover de hobby staat. In Japan zijn ze bijvoorbeeld bijzonder behulpzaam. We gaan vaak op de bonnefooi, aan het hek hangen dus. 

Maar soms vragen we ook bij een vliegtuigfabriek of een luchtmachtbasis of we binnen mogen. Ik denk dat 80 procent van onze reizigers de reis ook prima zelf zou kunnen regelen. Doen ze ook weleens, maar wij bieden het gemak, de zekerheid en ook de gezelligheid: mensen kennen elkaar van onze reizen. En een weekje Iran is toch wat lastiger te organiseren als je in je eentje gaat spotten.”