Volledig scherm
Tassilo de Jong en Marleen van Kempen aan het werk in hun kersverse atelier. © Rachelle Suppers

Winkelnieuws: Goudsmeden openen atelier in Osse centrum

Di 16 mei: Niks geen ‘donkere broeierige schuur’ die verboden voor publiek is, maar een open ruimte waar je zo kunt binnenwandelen en de ambachtslieden op de vingers mag kijken. Graag zelfs wat betreft Tassilo de Jong en Marleen van Kempen. Deze twee goudsmeden openen deze dinsdag hun atelier op Walstraat 21.

Flinke verbouwing

Al sinds april stond er een bord voor de deur waarop in krijt viel te lezen: ‘Hier komt Jewel Art en Design Goudsmeden’. De verbouwing viel een beetje tegen. In het pand waar voorheen Döner King zat – en nog veel langer daarvoor viszaak Ceelen – moest veel gebeuren. Maar het is bijna klaar. Van Kempen en De Jong konden niet langer wachten met de deur opengooien. ,,Vanaf nu mag iedereen binnenkomen.”

Hier en daar moet nog wat geschroefd, aangesloten en gestoft worden maar de goudsmeden kunnen aan de slag in hun nieuwe zaak. Binnen ruik je de zoete baksels van de zusters Zoetegoed, een welkome bijkomstigheid voor het duo. ,,Ook ontzettend leuk, die winkels met een eigen persoonlijkheid”, vindt Tassilo de Jong die al twintig jaar ervaring heeft als goudsmid.

Atelier

Net als de Osse Marleen van Kempen trouwens, de twee volgden gelijktijdig de opleiding in Schoonhoven. Zij werkte voorheen bij Cober in de Houtstraat, begon vier jaar geleden voor haarzelf en kwam Tassilo weer tegen. ,,Ik was op zoek naar een ruimte voor mijn atelier. Nog een heel gedoe, want ik had eerst een andere locatie maar die ruimte was niet bestemd voor detailhandel. Een discutabel punt trouwens: of dat wat ik doe onder detailhandel valt”, vertelt Marleen. ,,Maar ja, zoals de tekst op een briefje bij mij thuis: When nothing goes right, go left”, lacht ze.

Samen met Tassilo waagt ze nu de stap in de Walstraat. Wat ze dan precies gaan doen? Vooral werken naar de wensen van klanten, luisteren naar wat ze willen, dat dan ontwerpen en maken. ,,Dat kan om het omsmelten van sieraden van overleden dierbaren gaan”, geeft Marleen als voorbeeld.

Droom

De ultieme droom van het tweetal is om in de toekomst een eigen lijn sieraden uit te brengen. Maar het is niet de bedoeling dat de goudsmeden verward worden met een juwelier. ,,Wij zijn vooral een atelier waar mensen mogen komen kijken wat wij doen. We willen het vooral heel erg open houden, we hebben ook niet veel sieraden liggen omdat we ze vooral op bestelling maken. Dat willen we ook niet, want het moet hier qua beveiliging geen gevangenis worden”, vindt Tassilo.

Vanaf deze dinsdag is het atelier dagelijks geopend op Walstraat 21. 

  1. Oude Unox-winkel niet beschikbaar als onderkomen Osse modelbouwvereniging De Wissel

    Oude Unox-win­kel niet beschik­baar als onderkomen Osse modelbouw­ver­e­ni­ging De Wissel

    OSS - Modelbouwvereniging De Wissel hoeft niet te rekenen op het voormalige Unox-fabriekswinkeltje aan de Gasstraat in Oss als nieuw onderkomen. Volgens voorzitter Jan van Berkensteijn van de Wissel heeft hij dat van eigenaar Zwanenberg Food Group te horen gekregen. ,,Heel, heel, heel jammer", reageert hij. ,,Voor ons zou het een erg mooie locatie zijn geweest. Het pandje is tenslotte een gemeentelijk monument.”