Wobine Buijs reanimeert samen met haar wethouders: ‘Het kwam er nooit van’

VIDEOOSS - Hup, ritmisch duwen op het borstbeen, kin omhoog, neus dichtknijpen en blazen maar. De Osse burgemeester Wobine Buijs, vier wethouders en de gemeentesecretaris deden vrijdagmiddag hun best te reanimeren. Niet met een echt mens maar op een oefenpop. 

Ze brachten de vers opgestoken theorie in de praktijk op de Talentencampus. Ze haakten in op een initiatief van Lionsclub Oss de Maashorst. Die club promoot al een paar jaar reanimatielessen op scholen. 

Instructeur Wim Gielis doet het voor. Te beginnen met 'Hallo Henk, wordt wakker’.  Het is hard werken, zo ondervinden de collegeleden. ,,Goh, ik ben bijna dood‘’, verzucht burgemeester Buijs enkele minuten later. Daarna onderstreept ze het belang van reanimatie. ,,Het is verstandig om zo'n cursus te volgen. Dat heb ik al langer willen doen, maar het kwam er nooit van.”

Carlo Muller van de Lionsclub licht toe: ,,We hebben een groot aantal Osse bedrijven en instellingen benaderd voor deze actiedag en cursussen verkocht. Met de opbrengst kunnen we oefenpoppen aanschaffen en opleidingen verzorgen.” 

Twaalf groepen kregen vrijdag onderricht, al met al een man of 120. Bij hun bijdragen konden donaties van sponsoren worden opgeteld. Zo kwam de teller op een mooi bedrag: 52.525 euro. 

Wethouder Thijs van Kessel en Wobine Buijs  doen hun best.
Volledig scherm
Wethouder Thijs van Kessel en Wobine Buijs doen hun best. © Maarten van de Rakt