Wobine Buijs reanimeert samen met haar wethouders: ‘Het kwam er nooit van’

VIDEOOSS - Hup, ritmisch duwen op het borstbeen, kin omhoog, neus dichtknijpen en blazen maar. De Osse burgemeester Wobine Buijs, vier wethouders en de gemeentesecretaris deden vrijdagmiddag hun best te reanimeren. Niet met een echt mens maar op een oefenpop. 

Ze brachten de vers opgestoken theorie in de praktijk op de Talentencampus. Ze haakten in op een initiatief van Lionsclub Oss de Maashorst. Die club promoot al een paar jaar reanimatielessen op scholen. 

Instructeur Wim Gielis doet het voor. Te beginnen met 'Hallo Henk, wordt wakker’.  Het is hard werken, zo ondervinden de collegeleden. ,,Goh, ik ben bijna dood‘’, verzucht burgemeester Buijs enkele minuten later. Daarna onderstreept ze het belang van reanimatie. ,,Het is verstandig om zo'n cursus te volgen. Dat heb ik al langer willen doen, maar het kwam er nooit van.”

Carlo Muller van de Lionsclub licht toe: ,,We hebben een groot aantal Osse bedrijven en instellingen benaderd voor deze actiedag en cursussen verkocht. Met de opbrengst kunnen we oefenpoppen aanschaffen en opleidingen verzorgen.” 

Twaalf groepen kregen vrijdag onderricht, al met al een man of 120. Bij hun bijdragen konden donaties van sponsoren worden opgeteld. Zo kwam de teller op een mooi bedrag: 52.525 euro. 

Volledig scherm
Wethouder Thijs van Kessel en Wobine Buijs doen hun best. © Maarten van de Rakt
 1. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 2. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
  PREMIUM

  Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.