Volledig scherm
Het aanbod van nieuwbouwwoningen zorgt mede voor oplopende vraagprijzen op de woningmarkt. © ROBIN UTRECHT

Woningen in de regio steeds duurder, forse stijging in Veghel, Uden en Boekel

OSS - Door een toenemende krapte op de woningmarkt zijn de verkoopprijzen van koophuizen in Noordoost-Brabant het afgelopen jaar verder opgelopen, meldt makelaarsvereniging NVM.

De woningmarkt in Veghel, Uden en Boekel staat flink onder druk. De gemiddelde vraagprijs steeg afgelopen jaar met maar liefst 10,8 procent (de hoogste stijging in Noordoost-Brabant, red.). En het aantal verkocht woningen daalde met 64 tot 646 in het derde kwartaal van dit jaar.

In de gemeenten Oss, Landerd en Bernheze was de prijsexplosie een stuk bescheidener: 6,7 procent. Den Bosch noteerde volgens de NVM een stijging van 7,5 procent. In Oss bleef het aantal verkochte woningen in de periode juli t/m september 2018 'stationair' met 434 stuks. 

Uit de gegevens blijkt verder dat de liefhebbers van goedkopere woningen goede zaken doen in de Osse regio. Daar kost de gemiddelde koopwoning 276.000 euro, terwijl dat bedrag in de Brabantse hoofdstad maar liefst 315.000 euro is. In Veghel, Uden en Boekel zit de prijs met 298.000 euro op een gemiddeld niveau.

De krapte op de woningmarkt wordt veroorzaakt door twee factoren: huizenbezitters blijven - ondanks de lage rente  - zitten. En het aanbod van nieuwbouwwoningen is (nog) te beperkt. Door de crisis van de afgelopen jaar is een groot aantal bouwplannen in de ijskast gezet.  

Overuren 

Bij het aantrekken van de markt duurt het echter enkele jaren voordat die huizen daadwerkelijk gebouwd zijn. Ook speelt een rol dat de aannemers momenteel overuren draaien, zodat écht nieuwe bouwplannen veelal vertraging oplopen.

Van Santvoort Makelaars, een grote speler op de markt in Zuidoost-Brabant, meldt vandaag in haar kwartaalrapport dat 'een steeds nijpender tekort aan aanbod de markt frustreert. Dat is jammer, want veel mensen willen wel kopen'. De bemiddelaar constateert dat veel mensen ook wel willen verkopen. 'Alleen doen ze dat maar even niet zolang ze geen woning hebben gezien die ze echt aanspreekt. Het achterblijven van de nieuwbouw doet de rest.'

  1. Taurossen op wieltjes, omdat ze te lui zijn om te lopen
    PREMIUM
    Column

    Taurossen op wieltjes, omdat ze te lui zijn om te lopen

    Iedereen is weleens een tauros. Alle fietsers in het Osse centrum bijvoorbeeld; taurossen op wieltjes. Ze denderen in de rondte, rammen je als je niet oppast. Niet om hun pasgeboren jong te beschermen hoor, zoals de gestresste moederkoe in de Maashorst, maar omdat ze te lui zijn om te lopen. Met als grote verschil dat de fietsende tauros op bezoek is in het begrazingsgebied van de binnenstadwandelaar, en niet andersom. En dat niet álle centrumfietsers op strafkamp naar Keent werden gestuurd na de eerste botsing.