Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © Think stock photos

Zeeland heeft de smaak te pakken, jubileum gemeente ook in Zeeland gevierd

LANDERD - Schaijk en Reek feestten vorige maand al, afgelopen weekend was het de beurt aan Zeeland om het 25-jarig bestaan van de gemeente Landerd te vieren. Alle drie de kerkdorpen wisten wel raad met het ontvangen feestbudget en men koos voor een gevarieerd programma. Zeeland sloot zondag af met een sportieve happening.

Bijna 400 deelnemers telde de inschrijfploeg zondagmorgen voor de wandel- en fietstochten. Sportievelingen van alle leeftijden vertrokken vanaf het feestterrein voor De Morgenzon goedgemutst voor een tocht door hun groene gemeente. Een paar uur later arriveerden zij aan het Straatsven voor een gratis picknick in de natuur.

Als de fietsers en wandelaars het luidruchtige ontvangstcomité bij het Schoolbosje naderen, barst menigeen in lachen uit. De als hippie uitgedoste Ricardo en zijn beide assistentes halen de fietsers en wandelaars binnen en moedigen hen aan. “Gooi ‘t eruit, Mari! Laat vooral los!” roept Annelies Vollenberg met Jordanese tongval een verhitte wandelaar op leeftijd toe. Michie Maarschalkerwaard, net als haar collega gehuld in tijgerprintlegging en fluorescerend shirt en accessoires, heet een fietsend echtpaar welkom: “Kijk, kijk! Wat een fietsje! Die kant op, meissie, de bammetjes liggen klaar.”

Landerd is een kwarteeuw oud en dat deed het college van B&W eerder besluiten om elke kern 7.500 euro te schenken. De dorpelingen maakten een programma en kozen vooral voor activiteiten om de saamhorigheid te vergroten. In Zeeland was er veel muziek, onder meer met een concert zondagmiddag van het Zeelandse Amusements Orkest. Dat viel in goede aarde, net als het muziekfeest zaterdag. “Ook toen volle bak op het plein. Dit gaat volgend jaar zeker een vervolg krijgen,” aldus medeorganisator Rob Neijts.