Volledig scherm
Marinus en zijn echtgenote Tonnie voor een zelfportret dat hij op de muur van de expositieruimte schilderde. © Mari van Rossem

Zelfportrettenspecialist Marinus van Nistelrooij opent expositie met gitaarriff van 'Paint it Black’

LITH/GEFFEN - Tijdens een drukbezochte expositieopening trakteerde geboren Geffenaar én oud-Lithenaar Marinus van Nistelrooij zijn gasten zaterdagmiddag op ouderwets vertolkte riffjes van de Stones-hit 'Paint it Black'. En natuurlijk deed de kunstenaar en oud-muzikant dat in Het Hofke van Chantraine te Oud-Turnhout op een gitaar met een kleurrijk zelfportret op de achterkant.

Zelfportretten, daar draait alles om bij Marinus' tentoonstelling die 'Atlas van de Ziel' gedoopt is. Al decennialang vereeuwigt de kunstenaar, die inmiddels alweer heel wat jaren in Vlaanderen in de Kempen woont, zijn eigen markante kop. 

Baard, lange haardos, getekende groeven in het voorhoofd en emotie: dat ziet de bezoeker terug bij de ruim honderd schilderijen in drie verdiepingen van de voormalige, Oud-Turnhoutse pastorie. En niets is hetzelfde.

Zelfportretten als levenswerk

Volledig scherm
Een 'boeketje' zelfportretten waarmee Marinus een hele wand heeft behangen. © Mari van Rossem

Zelf zei hij eerder hierover dat geen mens tot één gezicht te herleiden is: ,,Het zelfportret heeft zich als kunstobject gaandeweg verheven tot mijn levenswerk. Mijn zelfportretten komen in alle eenvoud tot stand, in een driehoek. De spiegel voor me, de schilder in me en daartussen mijn ezel. Voeg er licht, donker en kleuren aan toe en 'het' gebeurt.”

Na de inloop zijn er de openingssprekers die op dat 'het' ingaan. Ereburgemeester van Meerhout, André Van Genechten, bejubelt zijn kunstzinnige oud-dorpsgenoot op een wijze die verdraaid veel van een necrologie weg heeft; en dat terwijl Van Nistelrooij springlevend naast hem staat. ,,Sta er niet van te kijken als iemand straks lovende woorden over me uitstort", waarschuwde Marinus vooraf. En hij krijgt helemaal gelijk, want ook de tweede spreker, de Bossche kunstschilder Peter van Oorschot, duidt het zelfportrettenwerk als zeldzaam. En uniek is de verzameling bij nadere bestudering zeker.

Gratis te zien

De expositie 'Atlas van de Ziel' is nog tot en met 2 februari gratis in het Belgische Oud-Turnhout te bezichtigen.

Volledig scherm
Op de bar lagen tientallen bierviltjes, door Marinus voorzien van schetsjes en tekstjes. © Mari van Rossem