Een monumentale rode beuk.
Volledig scherm
Een monumentale rode beuk. © Patrick Guitjens

Zoete kers in Reek: eerste nieuwe monumentale boom van Landerd

REEK - Landerd wordt twaalf toekomstige monumentale bomen rijker. Donderdag 5 maart gaat de eerste de grond in: een zoete kers aan de Driehuizerweg in Reek. Oss volgt in het najaar met tien bomen.

Landerd is een van de eerste gemeenten die meedoet aan het project ‘Monumentale bomen van de toekomst’. Ook haakt ze in op ‘Natuur in het dorp’, dat gaat om onder meer nestkastjes en bloemenmengsels. ,,Samen met geïnteresseerde inwoners werken we aan het vergroenen van ons landschap en het vergroten van de biodiversiteit. Daar hechten we veel belang aan als gemeente”, motiveert wethouder Hans Vereijken.

Achterliggende gedachte is dat er maar weinig aanwas is van monumentale bomen. Dat is een kwestie van ruimte. Bomen moeten uit de voeten kunnen. Ze hebben een ecologische waarde en zijn beeldbepalend. Het project streeft een duurzame aanpak na.

Inwoners stellen grond op perceel beschikbaar

Het idee is dat inwoners grond ter beschikking stellen op hun perceel en garanderen dat de boom daar de ruimte krijgt om de komende honderd jaar uit te groeien tot een markante, monumentale boom. Aan de hand van aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van de meest geschikte locaties.

Wethouder Vereijken plant donderdag 5 maart een zoete kers bij de Driehuizerweg 10 in Reek, de eerste van twaalf bomen in Landerd. Elise van Schaik en Lennaert Tolhoek worden de trotse eigenaren van de boom.

Het project ‘Monumentale bomen van de toekomst’ is een initiatief van Vermeulen Boomadvies en Orbis, bureau dat zich bezighoudt met natuur- en landschapsprojecten. De provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds dragen hier aan bij. Inmiddels zijn er tien ‘toekomstbomen’ geplant in de gemeente Mill en Sint Hubert. 

  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.