Volledig scherm
De geitenhouderij aan de Wooijstraat in Herpen. © Paul Driessen/BD

Bezorgde buurtbewoners krijgen tóch info over dierenaantallen bij geitenboer in Herpen waar Q-koorts uitbrak

HERPEN - Bezorgde buurtbewoners krijgen toch informatie over het aantal dieren dat geitenhouder Arjan van de Ven de afgelopen jaren hield op zijn boerenbedrijf aan de Wooijstraat in Herpen. De ondernemer diende twee bezwaren in tegen de openbaarmaking van deze informatie, maar trok het eerste bezwaar in en liet het tweede lopen nadat het Rijk besloot om de dierenaantallen toch te verstrekken. 

Een aantal dorpsbewoners denkt dat de veehouder te veel geiten hield en deed voor bewijs een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De informatie waar de buurtbewoners om vroegen, valt woensdag bij hen op de mat, zegt Michel van der Maas - woordvoerder van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO). 

'Goed nieuws'

,,Dat is goed nieuws, ervan uitgaand dat het de gegevens zijn waar wij om hebben gevraagd", reageert buurtbewoner Willie de Veer. Hij is een van de Herpenaren die zorgen hebben over het boerenbedrijf aan de Wooijstraat, waar tien jaar geleden Q-koorts uitbrak. Geitenhouder Van de Ven wil uitbreiden en hoopt vergunning te krijgen om meer dieren te mogen houden (van 1.945 melkgeiten nu naar 3.450 in de nieuwe situatie). Omwonenden vrezen gezondheidsrisico's.

Buurtbewoners komen al jaren in geweer tegen die geplande uitbreiding. De onenigheid over dierenaantallen past in die strijd. De beschuldiging spitst zich toe op een middag in april 2016. Een aantal buren zegt gezien te hebben hoe zeker honderden geiten in het geniep van de Herpense boerderij werden afgevoerd in vijf vrachtwagens. Juist op dat moment zaten veel andere omwonenden in het gemeentehuis waren voor een hoorzitting over de omstreden uitbreiding van het bedrijf. 

Een kleine maand later waren volgens de buurt 1.945 geiten op de boerderij: precies het vergunde aantal. Op andere momenten zou die norm ruim worden overschreden, denken de omwonenden. De cijfers die zij waarschijnlijk morgen in handen hebben, zouden dat moeten bewijzen. De buren verwoordden hun zorgen in een brief aan de gemeenteraad.

Ontkenning

Veehouder Van de Ven ontkent de beschuldigingen. ,,Wij hebben nooit meer dieren gehouden dan toegestaan. En we houden ook geen Wob-verzoek tegen", verklaarde hij tegenover Brabants Dagblad. Dat hij dat volgens de RVO wel heeft geprobeerd, zei Van de Ven er niet bij. De geitenboer wil voorlopig geen woorden vuil maken aan de kwestie en zegt dat hij naar de gemeente toe schriftelijk reageert op de brief van omwonenden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.