Volledig scherm
Editie Come Out and Play 2016. © Come Oud and Play Festival

Come Out and Play: buiten spelen, maar ook dansen in 'donkere kelder'

Woe 17 mei: Met een kersverse nieuwe ‘kont’ van het museum als uitzicht viert festival Come Out & Play dit weekend haar vijfde verjaardag. Marjolein Kooijman van de Groene Engel heeft er zin in. ,,Vijf jaar, ja. Tja, daar kunnen we wel veel heisa om maken, maar het hele festival is eigenlijk al een grote heisa”, lacht ze. 

Spooky


Maar toch wordt er iets nieuws aan toegevoegd: een nieuwe locatie op het terrein met de naam ‘Into the Dark’. Klinkt spooky en dat is het ook wel een beetje. ,,Het is in een donkere, bestaande kelder in het park en wij hebben de sleutel”, verklapt Kooijman. Wat? In een donkere kelder in het park? Maar meer wil ze er nog niet over kwijt. ,,Iedereen moet maar komen kijken.” Die kelder gaat overigens wel al om 22.00 uur dicht. ,,Dat leek me wel zo verstandig, ook al duurt het festival tot twaalf.” In dit ‘donkere hol’ zal een silent disco zijn. Ja, zo eentje waarbij je allemaal een beetje raar met een koptelefoon staat te dansen.

Op de andere twee podia boven de grond staan namen als The Ultraverse, Gifter, L8, FOES en Paul Verschuur. Op dag twee wordt het festivalterrein omgedoopt tot Buiten Spelen en zijn de kleintjes aan de beurt met spelletjes, schommels en een heuse ‘escape tent’ van Ludus Outdoor.

Gratis


En het mooiste van alles blijft toch nog steeds dat dit festival gewoon gratis is. Dat houdt wel in dat de Groene Engel iedere stuiver moet omdraaien. Of eigenlijk geen een, want het mag praktisch gezien niks kosten. ,,Er gaat ontzettend veel werk in zitten, maar het blijft te leuk om ermee te stoppen. En alles gaat makkelijker. Bands kennen het concept nu, je hoeft niet meer alles uit te leggen. En we hebben (oud-)stagiares die zich voor de volle honderd procent inzetten wat ook veel mogelijk maakt”, bekent Kooijman.

Het is te hopen dat dit ook het programma voor de komende vijf jaar blijft dekken, want wees eerlijk, het is toch heerlijk om zo’n gratis festival te hebben op deze locatie? En mocht je nou niks met silent disco, de kroketjes van de Croquetterette, dansjes of een zwoel elektromuziekje hebben dan is het altijd nog een leuke gelegenheid om de nieuwe achterkant van het museum te bewonderen. Liefst in de zon met iets koels in je hand. 

Oss, Uden e.o.