Volledig scherm
Inval in het kamp aan de Joannes Zwijsenlaan in Oss. Foto Jan van den Hout/BD

Grote politie-actie woonwagenkamp Oss

OSS - De politie is maandagochtend in Oss en Lith bezig met een actie tegen de georganiseerde hennepteelt. Aan de Joannes Zwijsenlaan in Oss vielen agenten rond 06.00 uur binnen in een woonwagenkamp en in een haven in Lith haalt de politie een speedboot uit het water die mogelijk is betaald met de opbrengst uit criminaliteit.

Op andere locaties werden een vuurwapen en in een loods op het woonwagenkampje aan de Amelsestraat twee waterscooters in beslag genomen. In een bedrijfspand in Dordrecht en een in Gorinchem werden hennepkwekerijen ontmanteld met in totaal 2000 planten.

Het onderzoek staat onder leiding van de taskforce georganiseerde criminaliteit in Brabant. De taskforce werd eind vorig jaar opgericht na een reeks geweldsincidenten in Brabant die in verband werden gebracht met hennepteelt en rivaliserende drugsbendes.

Aan de politie-actie Joannes Zwijsenlaan doen onder meer ook de belastingdienst, energieleverancier Essent, de douane en de gemeente Oss mee. Er werden tot dusver in totaal vier mensen aangehouden: een 27-jarige Heeschenaar in zijn woning en drie Ossenaren. Een 47-jarige Ossenaar werd aangehouden in Molenhoek. Een 23-jarige Ossenaar in zijn woning en een andere 23-jarige in de woning van zijn vriendin in Oss. Allevier worden ze ervan verdacht lid te zijn van de criminele organisatie.

De middenberm van de drukke straat in Oss staat even na half negen vol met politie-auto's. Mannen in felgele hesjes sjouwen dranghekken het kampje op. De grootste woonwagen wordt hiermee hermetisch afgesloten. Zwart zeil zorgt ervoor dat niemand naar binnen kan kijken. Een scooter en ook een vrachtwagen met oud ijzer worden door een takeldienst afgevoerd.

Op hetzelfde woonwagenkamp in Oss werden afgelopen december tijdens een actie van tientallen agenten al twee mannen aangehouden voor wapenbezit. Er werden boksbeugels, traangas, ploertendoders en een vuurwapen met munitie gevonden.

Volledig scherm

Oss, Uden e.o.