Volledig scherm
© ANP

Parochiegrens ligt nu vast

OSS - Het bisdom Den Bosch heeft het bevestigd: De indeling van de nieuwe parochies Ravenstein/ Schaijk en Oss is definitief. Alle protesten van het afgelopen jaar ten spijt, heeft het bisdom gekozen voor het oorspronkelijke plan uit 2009.

De kerken in de voormalige gemeente Ravenstein zullen straks één parochie vormen met de parochie Schaijk/Reek. De overige parochies binnen de gemeente Oss vallen straks alle onder de Grote Kerk: te weten de parochies in de stad Oss, plus de negen kerkgenootschappen in de oude gemeenten Lith, Berghem en Megen. Dit meldt het bisdom in een brief die de parochiebesturen deze maand hebben ontvangen.

Een aantal kerkbesturen vindt dat het bisdom de knoop te vroeg doorhakt. Pastoor van Luijk (Oijen, Lithoijen, Teeffelen) bijvoorbeeld, had liever nog verder gepraat over de mogelijkheid van een fusie tussen de Maaskantparochies, in plaats van met zijn allen naar Oss te 'moeten'. Ravenstein en de dorpen uit deze voormalige gemeente worden samengevoegd met de parochie Schaijk/Reek. "Zo gauw geven we ons niet gewonnen", waarschuwt de pastoor in Ravenstein, die ook de voorkeur gaf aan een samengaan met de dorpen langs de Maas.

"Bij de fusie hebben wij ook een vinger in de pap. We gaan praten, maar op basis van gelijkheid. Wij willen niet worden ingelijfd bij Schaijk, zoals Reek destijds." Volgens Peter Broeders van het bisdom Den Bosch is nog geen besluit genomen over de verdere invulling: "We hebben de grens bevestigd. Nu gaan de parochies verder in gesprek over hoe zij de nieuwe parochies vorm willen geven."

Oss, Uden e.o.