Volledig scherm

Plannen voor museum in Herpen

SCHAIJK/HERPEN - Herpen krijgt een parfummuseum in het voormalige klooster Huize Julia. Dat plan heeft Maria Swanenberg, de vrouw van de Schaijkse ijzerhandelaar Henk Swanenberg.

Swanenberg heeft Huize Julia vorig jaar gekocht. Hij verhuurt het nu aan Van Stokkom Detachering uit Nuland, dat er 35 Polen in huisvest.

Maria Swanenberg verzamelt al meer dan twintig jaar parfumflesjes. In het begin stelde ze die thuis tentoon, maar na verloop van tijd werd de ruimte steeds beperkter. Een jaar of zeven geleden kocht ze een bungalow in Schaijk, waar ze haar museum Le monde du parfum inrichtte. Het museum is niet voor iedereen toegankelijk, maar op afspraak kunnen groepen er wel rondleidingen krijgen. Maar de verzameling in Schaijk groeit door en ook dit pand is nu te klein.

"Ik kom uit Herpen en ik heb Huize Julia altijd een prachtig pand gevonden", zegt Swanenberg. De buitenkant van Huize Julia blijft in de plannen intact, de binnenkant wil ze wel opknappen. Voor het museum moet nog wel het bestemmingsplan worden gewijzigd.

De collectie van Le monde du parfum bevat parfumflesjes van alle bekende merken, zoals Dior, Chanel en Faberge. Ook zijn er flesjes uit een beperkte oplage. Bijvoorbeeld één in de vorm van een kroon, gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Britse koningin Elizabeth. "Daar zijn er vijf van gemaakt. Eén staat bij de queen, één bij de maker, één bij mij en twee ergens in het Midden-Oosten", zegt Swanenberg.

  1. Nulands stel weet wat Pools gezin doormaakt

    Nulands stel weet wat Pools gezin doormaakt

    NULAND - Anne-Marie van der Doelen leeft misschien wel meer dan anderen mee met het Poolse stel met hun een week oude baby dat vorige week dakloos werd toen hun gehuurde appartement in Velddriel afbrandde. Zelf belandden Anne-Marie en haar vriend Davy Wingens zeven maanden geleden in een vergelijkbare situatie toen in Nuland hun appartement afbrandde. Dat lag boven de pizzeria aan het Prins Bernhardplein waar onbekenden vermoedelijk brand stichtten.

Oss, Uden e.o.