Volledig scherm
Cavia Laurens van Linde Olde Olthof. © rv

Uitkijken voor zieke cavia's, want ze kunnen je een longontsteking geven

UDEN - Mensen met een zieke cavia als huisdier lopen de kans om een longontsteking te krijgen. Want een bacterie die het dier bij zich draagt, is overdraagbaar op mensen. Dat blijkt uit onderzoek van internist Bart Ramakers van Ziekenhuis Bernhoven in Uden.

Volgens de onderzoeker hebben drie mensen, nadat ze contact hadden met een zieke cavia, longontsteking opgelopen. Het gaat om de cavia-bacteria, die sterk op de bacterie lijkt die bij mensen de papegaaienziekte veroorzaakt. 

Uit het onderzoek blijkt dat het onduidelijk is hoe groot de kans is dat een zieke cavia ook echt een longontsteking bezorgt. Daar gaat nog meer tijd in zitten volgens Ramakers.

Ramakers raadt mensen aan met een cavia naar de dierenarts te gaan, als die een oogontsteking heeft of moet niezen. Als mensen zelf al ziek zijn, kan de eigen arts het beste worden ingelicht dat er een cavia betrokken is. De bacterie reageert heel goed op de klassieke behandeling van een longontsteking, dus de kans is groot dat artsen niet door hebben dat een cavia de veroorzaker is.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.