Volledig scherm
Zittend v.l.n.r.: M. Wientjens, Dorus van Gerwen,Tonnie Zegers, Has van de Ven, ??, pastoor Kitselaar, burgemeester J. v.d. Ven, ??, ??, kruisheer Andreas Huvenaars, Piet van de Ven (pr), P. Verstegen (pr), ?? Eerste rij staande v.l.n.r.: ??, Martien van der Loop, ??, Miek van Kilsonk, mevr. van der Wijst, mevr. Jacobs, ??, mevr. Van de Ven (echtgenote burgemeester), Nel van de Ven-Zegers, ?? huisarts Jansen, mevr. V.d. Brand, mevr. Dekkers, ??, Hanneke van Casteren-van Ras Tweede rij staande: Vierde van links: Has van der Wijst, zevende van links Sjef Dekkers; voor de tweede pilaar van links Nol van der Wijst (met baard); rechts van de derde pilaar van links (met strik): Anna Pluk; daarnaats: pieta van Casten, Door van Hout, Prica Pluk, Nolda van der Loop, mevrouw De Bruin,Huub Zegers (pr.), Egbert Dekkers (pr.) en kapelaan Koopmans. Bovenaan staande tussen de eerste n de tweede pilaar als tweede en derde de onderwijzers Van Bakel en Verhoeven. Foto collectie heemkundekring Zeeland

WEERZIEN: Notabelen Zeeland op de voorste rij.

* UPDATE 8 MAART 2012* ZEELAND De notabel van Zeeland zitten op deze Weerzienfoto allemaal op de voorste rij.

In het midden Jos van de ven, in 1935 burgemeester van Zeeland. Hij is de opa van actrice Monique van de Ven. De foto van afgelopen week leverde Harrie Willems uit Zeeland een bijzondere middag op. Samen met enkele familieleden bekeek hij de foto en wist meer dan 30 namen door te geven. "We hebben er veel plezier aan beleefd om samen de namen te achterhalen."

De plek van de foto - achter het parochiehuis - was al bekend. Bij welke gelegenheid in 1935 de foto is gemaakt wist niemand te vertellen. De meesten herkenden wel een of meer mensen. Stientje Wientjens-Van Casteren herkende haar moeder Hanneke van Casteren-Van Ras. Zij staat in de onderste rij staande mensen helemaal rechts. Ook haar tante Marie Bongers-Van Ras herkende ze, rechtsboven direct naast de drie priesters. De vijfde vrouw links van haar tante Marie is een andere tante, Pieta van Casteren. Van de priesters vooraan zittend is de derde van links Piet van de Ven, een oudoom van Stientje Wientjes. De kruisheer links naast hem is kruisheer Andreas Huvenaars. Riekie van Zutven-Van Vught uit Eerde herkende hem. Haar moeder is een Zeelandse en de kruisheer was een oom van haar moeder. Huvenaars was prior van de kruisheren in Maaseik en oud-vicaris generaal van de orde. Achter hem staat de huisarts Jansen, zo meldt Harrie Willems.

Prisca Jansen-Pluk herkende twee tantes: Anna Pluk, het meisje in de tweede rij van boven bij de tweede pilaar van links met het witte strikje. De vrouw derde van rechts van haar is Prisca Pluk, een andere tante. Ze herkende ook de man met de snor bovenaan bij de pilaar links, Has van der Wijst. Bij de tweede pilaar van recht staat - met baard - Nol van der Wijst, zijn vader.

Dankzij Harrie Willems zijn er veel namen bekend. De eerste rij wordt inderdaad gevormd door de notabelen van het dorp. In het midden Jos van de Ven, voormalig brouwer en toen burgemeester van Zeeland. Hij is de opa van actrice Monique van de Ven. Direct achter hem zijn vrouw, zo meldt Ad van de Rijt uit Zeeland. Links naast hem zit pastoor Kitselaar. Helemaal links in de rij zit gemeentesecretaris Marinus Wientjes. Naast hem Dorus van Gerwen, de wethouders Tonnie Zegers en Has van de Ven en kerkmeester Frans Huvenaars

UPDATE:

Twee lezers melden dat het jaartal 1935 niet kan kloppen. Antoon Aldenhuijsen uit Volkel baseert dat op de verhuizing in 1934 van familieleden van hem vanuit Zeeland naar Volkel. Zuster Josephio Dekkers uit Veghel - ze is afkomstig uit Zeeland - meldt dat haar broer, de priester Egbert Dekekrs op de foto een bos haren heeft. Hij is in 1935 priester gewijd en toen had hij heel kort geknipt haar. Haar moeder, ook op de foto, droeg in het wijdingdsjaar van haar broer geen poffer meer. Bovendien is pastoor Kitslaar (voorste rij) volgens haar al in 1934 verongelukt.

Piet Huvenaars van de heemkundekring Zeeland voegt eraan toe:

Pastoor Kitslaar is volgens zijn bidprentje verongelukt op 30 april 1935. Op 15 juni 1935 is Egbert Dekkers tot priester gewijd. De foto kan dus nog steeds van begin 1935 zijn. Pas op 4 augustus 1934 wordt het parochiehuis ingewijd door prior Andries Huvenaars. Mogelijk is de foto hier ergens tussenin gemaakt.

Toevoeging 14 maart 2012:

Jan Aldenhuijsen uit Uden, de broer van Antoon, meldt dat zijn familie niet in 1934, maar in 1938 van Zeeland naar Volkel is verhuisd. Hij is er van overtuigd dat pastoor Kitselaar al in 1934 is verongelukt, het jaar waarin hijzelf als 12-jarige op kostschool ging. Hij heeft van de foto een groot aantal namen opgegeven, die grotendeels overeenstemmen met de andere meldingen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement